"En god historie kan bruges pædagogisk overfor et barn, som er bange for noget," mener Kirsten Høeg. Foto: Wulff

SFO-barn: "Kirsten kan ikke læse - hun fortæller bare ..."

SFO'en på Præstemarkskolen i Søften fejrede 25 års jubilæum. Kirsten Høeg var i spidsen fra begyndelsen

Af
Michael Wulff

HINNERUP "Den første dag - jeg kan godt huske den, jeg sov ikke om natten og havde sommerfugle i maven."

Kirsten Høeg sidder på den anden side af bordet i hjemmet på Spovevej i Hinnerup og fortæller.

Vi mødes et par dage inden jubilæet i den SFO på Præstemarkskolen, som Kirsten har fulgt fra dag ét tilbage i 1993. Efter tyve et halvt års ledergerning, trak hun sig tilbage i nytåret 2013-14.

"Ja, og når jeg fortæller historier for børnene, kan de sagtens følge med. Når jeg fortæller dem, at jeg havde sommerfugle i maven, så kan de genkende det fra dem selv. Hvem har ikke sommerfugle i maven den første dag," spørger Kirsten Høeg.

Opbagt sovs

Hun blev oprindeligt uddannet som frisør i Vejle.

"Jeg kom fra Give og fik så job heroppe. Men jeg følte mine kolleger kun gad snakke om opbagt sovs dengang, og dér var jeg slet ikke i mit liv."

Kirsten Høeg tog real- og studentereksamen på Århus Akademi med det mål at kunne læse historie på universitetet.

"Men så mødte jeg Erik, og vi fik to børn, Kristine og Kristoffer. Så tog mit liv en anden drejning," fortæller hun.

Hun kiggede på en seminarieuddannelse, og valgte pædagog-linjen frem for lærergerningen.

"Det har nok været det kreative miljø, jeg blev tiltrukket af."

Kirsten Høeg var i mange år gift med nu afdøde SF-byrådsmedlem Erik Høeg. Stenen, hun står ved, er skabt af Magnus Krogh Andersen, Haldum, der også er gået bort.

Kirsten Høeg var i mange år gift med nu afdøde SF-byrådsmedlem Erik Høeg. Stenen, hun står ved, er skabt af Magnus Krogh Andersen, Haldum, der også er gået bort.

SFO og pladsen

Men Kirsten Høeg kom alligevel tæt på skolelærerne, da hun skulle starte den første SFO op på Præstemarkskolen.

"Der blev kigget lidt på os, for nu havde de lige fået børnehaveklasserne til at køre fint, så hvad skulle vi dog. Vi ville jo også optage plads," husker hun.

Det faglige arbejde trak i Kirsten, som blev fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i den daværende Hinnerup Kommune. Hun kom i kredsbestyrelsen for BUPL, hvor hun en kort overgang tænkte på at søge en fast stilling. Men hun blev i SFO'en.

Konflikter udvikler

Hun har gennem årene oplevet det liv, som børnene lever med.

"Jeg synes, at familierne i dag har mange flere gøremål end tidligere. Voksne som børn går til et eller andet om aftenen, så mange familier når ikke at spise aftensmad sammen. Og når vi så er samlet, skal det være uden konflikter, for det er jo kun kort tid. Det udvikler ikke børnene," mener Kirsten Høeg.

"Børn skal lære at tackle problemer. De skal lære at lytte, samarbejde og inddrage hinanden, og det lærer de ikke alene i SFO'en."

Og så giver Kirsten igen et eksempel på de historier, der har tryllebundet børnene gennem alle årene:

"Jeg kan godt huske dengang alle de voksne forsvandt ned i kloakken og kom til Transylvanian hvor Dracula bor ..." og så er det børnene, der redder de voksne, siger hun, der aldrig læser op fra en bog, men skaber historien ud fra den verden, børnene er i.

"Da en pige engang sagde 'læs en historie, Kirsten,' lød det fra en af de andre: Kirsten kan ikke læse, hun fortæller bare."

En forælder kom tit på det samme tidspunkt hver dag og slog sig ned på stuen.

"Hun skulle også lige høre historier, fortalte hun mig."

Publiceret 12 September 2018 04:00

SENESTE TV

Festlig nytårskoncert i Voldum-Rud

VOLDUM-RUD Søndag 20. januar kl. 14.00 indbyder Voldum-Rud Menighedsråd og organist Jens Morsing traditionen tro til nytårskoncert i Voldum Kirkehus.

"Vi har de sidste fire år haft glæden af at høre pianisten Anne-Marie Meineche spille festlig wiener- og salonmusik med forskellige violinister – og igen i år præsenterer hun Cæcilie Balling, som er 28 år gammel og i fuld gang med at bygge en musikalsk karriere op. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, suppleret med studier i USA hos Milan Vitek," fortæller Morten Sejersen, kirkesanger og PR-medarbejder ved Voldum og Rud Kirker

Udover den rent klassiske musik høres Cæcilie Ballings smukke violinspil også i andre musikalske sammenhænge; således er hun medlem i ensemblet Halvcirkel, der udforsker grænselandet mellem det klassiske repertoire og den moderne lyd.

Balling og Meiniche spiller et festligt og sprudlende program af musik i bl.a. wienergenren, men vil også glæde publikum med iørefaldende stykker i andre stilarter. Imellem værkerne fortæller de to veloplagte musikere anekdoter om musikken og komponisterne.

Der vil være et anstrøg af nytårsfestlighed over programmet, og publikum vil forhåbentlig gå fra koncerten med glad energi til at møde det nye år. I pausen serveres der champagne, kaffe, kransekage og frugt, og der er fri entré til koncerten. wuf