"En god historie kan bruges pædagogisk overfor et barn, som er bange for noget," mener Kirsten Høeg. Foto: Wulff

SFO-barn: "Kirsten kan ikke læse - hun fortæller bare ..."

SFO'en på Præstemarkskolen i Søften fejrede 25 års jubilæum. Kirsten Høeg var i spidsen fra begyndelsen

Af
Michael Wulff

HINNERUP "Den første dag - jeg kan godt huske den, jeg sov ikke om natten og havde sommerfugle i maven."

Kirsten Høeg sidder på den anden side af bordet i hjemmet på Spovevej i Hinnerup og fortæller.

Vi mødes et par dage inden jubilæet i den SFO på Præstemarkskolen, som Kirsten har fulgt fra dag ét tilbage i 1993. Efter tyve et halvt års ledergerning, trak hun sig tilbage i nytåret 2013-14.

"Ja, og når jeg fortæller historier for børnene, kan de sagtens følge med. Når jeg fortæller dem, at jeg havde sommerfugle i maven, så kan de genkende det fra dem selv. Hvem har ikke sommerfugle i maven den første dag," spørger Kirsten Høeg.

Opbagt sovs

Hun blev oprindeligt uddannet som frisør i Vejle.

"Jeg kom fra Give og fik så job heroppe. Men jeg følte mine kolleger kun gad snakke om opbagt sovs dengang, og dér var jeg slet ikke i mit liv."

Kirsten Høeg tog real- og studentereksamen på Århus Akademi med det mål at kunne læse historie på universitetet.

"Men så mødte jeg Erik, og vi fik to børn, Kristine og Kristoffer. Så tog mit liv en anden drejning," fortæller hun.

Hun kiggede på en seminarieuddannelse, og valgte pædagog-linjen frem for lærergerningen.

"Det har nok været det kreative miljø, jeg blev tiltrukket af."

Kirsten Høeg var i mange år gift med nu afdøde SF-byrådsmedlem Erik Høeg. Stenen, hun står ved, er skabt af Magnus Krogh Andersen, Haldum, der også er gået bort.

Kirsten Høeg var i mange år gift med nu afdøde SF-byrådsmedlem Erik Høeg. Stenen, hun står ved, er skabt af Magnus Krogh Andersen, Haldum, der også er gået bort.

SFO og pladsen

Men Kirsten Høeg kom alligevel tæt på skolelærerne, da hun skulle starte den første SFO op på Præstemarkskolen.

"Der blev kigget lidt på os, for nu havde de lige fået børnehaveklasserne til at køre fint, så hvad skulle vi dog. Vi ville jo også optage plads," husker hun.

Det faglige arbejde trak i Kirsten, som blev fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i den daværende Hinnerup Kommune. Hun kom i kredsbestyrelsen for BUPL, hvor hun en kort overgang tænkte på at søge en fast stilling. Men hun blev i SFO'en.

Konflikter udvikler

Hun har gennem årene oplevet det liv, som børnene lever med.

"Jeg synes, at familierne i dag har mange flere gøremål end tidligere. Voksne som børn går til et eller andet om aftenen, så mange familier når ikke at spise aftensmad sammen. Og når vi så er samlet, skal det være uden konflikter, for det er jo kun kort tid. Det udvikler ikke børnene," mener Kirsten Høeg.

"Børn skal lære at tackle problemer. De skal lære at lytte, samarbejde og inddrage hinanden, og det lærer de ikke alene i SFO'en."

Og så giver Kirsten igen et eksempel på de historier, der har tryllebundet børnene gennem alle årene:

"Jeg kan godt huske dengang alle de voksne forsvandt ned i kloakken og kom til Transylvanian hvor Dracula bor ..." og så er det børnene, der redder de voksne, siger hun, der aldrig læser op fra en bog, men skaber historien ud fra den verden, børnene er i.

"Da en pige engang sagde 'læs en historie, Kirsten,' lød det fra en af de andre: Kirsten kan ikke læse, hun fortæller bare."

En forælder kom tit på det samme tidspunkt hver dag og slog sig ned på stuen.

"Hun skulle også lige høre historier, fortalte hun mig."

Publiceret 12 September 2018 04:00

SENESTE TV

Foredrag: Mit liv med ondskab og heltemod

Foredrag Bliv klogere på ondskabens natur og forbrydelsens tiltrækningskraft, når forfatter Christian Mørk holder foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus onsdag 24. april kl 19.

"Figurer som Mephisto i ”Faust”, Darth Vader i ”Star Wars” og seriemordere i krimier både skræmmer og fascinerer os. Hvorfor er det onde altid mere interessant? Christian Mørk har udgivet en lang række spændingsromaner med rødder i amerikansk skrivestil, senest den anmelderroste psykologiske roman ”I gode hænder” fra 2018. Han har boet i USA, siden han var ung, og har blandt andet arbejdet som filmproducer i Hollywood og journalist på The New York Times," skriver Hinnerup Bibliotek & Kulturhus i en pressemeddelelse.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Favrskov Aftenskole. Billetter kan købes på favrskovbib.dk eller på det lokale bibliotek.

Kapp