Frijsenborg. Foto: Historiske Huse

Frijsenborg. Foto: Historiske Huse

Din afgørelse: Ligger Danmarks smukkeste herregård i Favrskov?

17 herregårde landet over deltager i stor konkurrence, som afgøres ved afstemning på nettet

FAVRSKOV Frijsenborg, Clausholm og Bidstrup kommer nu i åben kamp med 14 andre herregårde i Danmark om at kunne kalde sig 'Danmarks Smukkeste Herregård'.

I Danmark er der ca. 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

Organisationen Historiske Huse vil nu sætte denne fælles kulturskat under lup – og det sker gennem kåringen af Danmarks Smukkeste Herregård.

Bidstrup. Foto: Historiske Huse

Bidstrup. Foto: Historiske Huse

Sådan stemmer du

Konkurrencen løber fra 22. oktober til 2. november. Alle kan stemme på deres favoritherregård på www.historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med hver af de 17 kandidater. Vinderen offentliggøres mandag den 5. november kl. 9 på www.historiskehuse.dk.

Herregårdsmiljøerne er gennem århundreder blevet vedligeholdt af ejerne og har i dag betydning for både turisme, erhvervsliv, lokal identitet og stolthed. Med moderne landbrugsdrift kan mange af driftsbygningerne ikke længere bruges optimalt, men de tomme bygninger har potentialerne til at fungere som lokale dynamoer, blandt andet i kraft af deres naturskønne omgivelser, men også fordi de fortæller et vigtigt stykke Danmarkshistorie.

”I dag er virkeligheden en anden på herregårdene. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov. Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år, og udviklingen i de krav, der stilles til de private ejere når de istandsætter deres fredede bygninger, er proportionel med udviklingen i den økonomiske kompensation,” forklarer Birthe Iuel, Præsident i organisationen Historiske Huse.

Clausholm. Foto: Historiske Huse

Clausholm. Foto: Historiske Huse

Fakta

Blandt de 17 nominerede herregårde er disse fra Jylland:

• Bidstrup

• Clausholm

• Frijsenborg

• Lynderupgård

• Nørre Vosborg

• Skaføgård

• Voergaard

Publiceret 22 October 2018 06:00