Per Mann Jensen foran sit nedlagte landbrug ved Nysted, tæt på Thorsø.

Per Mann Jensen foran sit nedlagte landbrug ved Nysted, tæt på Thorsø. "Jeg bor her, fordi her er stille og man kan være sig selv. Vi ser tit rådyr gå i forhaven," fortæller han. Bygningen er gennemrestaureret fra tag til sokkel.

Spådom: Landejendomme genfødes i Favrskov

Væksten kommer primært i Favrskovs største 11 byer, men fremtidstendens kan godt gøre landområderne attraktive, mener fremtidsforsker

Af
Kian Johansen

Fremtidens Favrskov Favrskov Kommune tænker primært i parcelhuse og at bygge i højden for at styre befolkningstilvæksten.

Sammen med de private entreprenører der selv byder ind på at bygge, så er det ikke så nemt at styre hvor der ellers kunne komme flere mennesker fra.

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, Center for Fremtidsforskning, peger dog på, at der er en tendens til at flere søger ud mod landejendomme, for at få jord under neglene og luft i lungerne.

"Det har jeg sagt siden 2006, men jeg tror på, at hvis boligpriserne i Århus fortsat er så høje, så kommer der flere udflyttere der søger netop mod landeejendommene. Mod det grønne opland," lyder spådommen.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Landsbyer kan noget

Han er ganske fortrøstningsfuld over for væksten i landsbyerne.

"Hvis der i forvejen er initiativrige beboere, der gør en masse i lokalområdet, så tiltrækker det endnu flere nye borgere og giver en lille bitte smule til landsbyerne."

Til gengæld mener han ikke, at Favrskov eller andre kommuner kan tiltrække borgere langvejs fra i nævneværdig grad.

"Se mod Horsens der længe har bejlet til århusianerne. Men de kommer ikke. Folk har en tendens til at søge mod områder de kender i forvejen, eller som er tæt på deres nuværende bolig. Pendlermønstret, hvor man kører længere på arbejde, betyder dog at den radius er udvidet i de senere år."

Han uddyber, når folk flytter, så skal man som kommune fange virkeligheden. Det handler blandt andet om radius fra det hidtidige hjem og arbejde. Og om man kender, eller kommer til at kende området. Her hjælper det ikke at markedsføre sig som kommune, men som byer som folk kender, eller vil komme til at kende.

Hele nærområdet

Og så mener han, at Favrskov Kommune godt kunne tænke lidt mere utraditionelt.

"Man forsøger at tiltrække fra Århus, men hvorfor vender man ikke også blikket mod Viborg. Det gælder om at tiltrække tilflyttere fra hele ens nærområde."

Publiceret 13 November 2018 12:38