16. januar fylder Claus Jørgensen 80 år. Her er han i gang med forberelserne til et af hans foredrag med musik og fællessang. For der skal også anekdoter og historier om musiken til. Foto: Kian Johansen

16. januar fylder Claus Jørgensen 80 år. Her er han i gang med forberelserne til et af hans foredrag med musik og fællessang. For der skal også anekdoter og historier om musiken til. Foto: Kian Johansen

Pianisten med de fem pulterkamre

Claus Jørgensen fra Lading fylder snart 80, målet er at få læst alle 60 hyldemeter bøger - når han bliver gammel

Af
Kian Johansen

80 år Omgivet af bøger, opslagsværker og masser af nodehæfter sidder vi i Claus Jørgensens stue i Fajstrup.

Det store stuevindue har udsigt til Lading Sø i vintermånederne inden træernes blade igen folder sig ud.

"Jeg har et kæmpe hus. Det består af en stue, et køkken og fem pulterkamre," lyder det fra den snart 80-årige Claus Jørgensen, der siden 1976 har boet i huset på Lyngballevej.

Området i det sydlige Fajstrup bliver i lokale munde også kaldet 'Den Hellige Stad', da der bor hele fire forhenværende og en nuværende formand for menighedsrådet på vejen, Claus Jørgensen er en af de forhenværende...

Huset fandt han ved at indrykke en annonce i avisen.

"Jeg søger et hus med udsigt til skov og sø og et spisekøkken," lød det i annoncen.

40 års hørelære

Han er tidligere docent i hørelære på Det jyske Musikkonservatorium gennem 40 år og har siden 1988 undervist i kredsdanse, balkandanse, folkedanse og squaredance i Lading Forsamlingshus, altid hveranden mandag i ulige uger.

"Jeg synger og danser ikke særlig godt, men jeg kan få folk til at synge og danse. Jeg spiller ikke som en stor pianist, men jeg kan få folk til at lytte. Jeg laver aldrig standup-komik, men jeg kan godt få folk til at grine," lyder det med Claus Jørgensens særlige metode til sprogligt at opbygge en pointe, hvor han nærmest underspiller sine ord.

1100 arrangementer

Siden 1976 har han afholdt omkring 1100 arrangementer i blandt andet seniorklubber og sognegårde over hele landet.

Især som leder af fællessangen, men også som pianist, hvor han spiller huskoncerter, navnlig med ældregenerationens favoritter, nemlig wiener- og operettemusik.

Han har i flere omgange forsøgt at etablere en ugentlig fællessang i Hammel, men uden held.

"Både Hadsten og Hinnerup kan gøre det, så jeg tænkte at også Hammel ville være klar til det. I dag er det en anden der styrer fællessangen. Hende har jeg undervist, så lidt indflydelse på fællessangen har jeg da haft," smiler han bredt.

Claus Jørgensen forbereder sig grundigt til hver gang han er afsted, tit flyder bordet med opslagsværker, så han kan berige de fremmødte med små anekdoter og historier om musikken eller komponisterne.

" Jeg har omkring 60 hyldemeter bøger. Dem glæder jeg mig til at læse, når jeg bliver gammel," lyder det muntert fra den produktive forfatter, der blandt andet har udgivet 'Noder, rytmer og toner' (indføring i grundbegreberne), 'Lancierbogen' (dansebeskrivelser, historie og musik), samt 15 bøger/hæfter med dansebeskrivelser, korsatser og materialer til klaverundervisning.

Han har desuden produceret TV- og radioudsendelser samt medvirket som pianist på en CD med danske sange og børnesange.

Over 150 mindre klaverindspilninger ligger på YouTube under pseudonymet ”Lyngballe”.

Symfonien i radioen

Han er født 16. januar 1939 i Lyngby. Klaveret stod i stuen, der blev især spillet dansk musik på det. I en periode var faderen, der var bogholder, værtshuspianist.

"Jeg husker, da jeg første gang hørte en af Mozarts symfonier i radioen, den bed sig fast og jeg elskede at høre den igen og igen," fortæller han om sit første minde om musikken.

Han har været gift og skilt tre gange og har fem børn og fem børnebørn. Den ældste søn er 55, mens den yngste er 29 år.

Claus Jørgensen blev uddannet med klaver og hørelærepædagogik fra Det kongelige danske Musikkonservatorium 1964 og flyttede fra København, da han i 1965 blev ansat som docent i hørelære på Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

Under Jette Tikjøbs daværende ejerskab af Århus Musikskole var han selvstændig leder i 1971 til 1976, her blev antallet af såvel lærere som elever fordoblet.

I 1972, i samarbejde med violinist Tove Detreköy, introducerede han Suzuki-violin-undervisningen i Danmark, der kort sagt er en japansk-inspireret undervisningsform, hvor man i musikundervisningen efterligner barnets måde at lære sit modersmål på, ved igen og igen lytte, efterabe musikken og spille det samme musikstykke igen og igen, derved oplæres musikaliteten gradvist.

De sjove trin

Som dansehistorisk forsker gik han specielt i dybden med ”Les Lanciers”. hvor han opdagede at dem, der indførte den franske dans til Danmark havde læst noderne forkert med en gentagelse, der første burde have været til allersidst, og at man derfor stadig danser nogle "underlige trin undervejs i dansen"

Turen sydpå

Fødselsdagen fejres på Pøt Mølle, med 80 indbudte gæster. Og ønsket er penge på kontoen.

"De skal bruges på en bustur sydpå, så langt vi kan komme. Jeg håber på Harzen. Alle mine børn og børnebørn skal med," smiler Claus Jørgensen.

Publiceret 14 January 2019 11:00