Klumme:

Værdiskabende kommunikation

Af
Michael Jensen, Hadsten.

Direktør i Colea Consult

Jeg oplever jævnligt folk benytte eller henvise til nedenstående citat, og jeg må indrømme, at det irriterer mig en smule.

“The biggest problem with communication is we don’t listen to understand”

For stik imod citatets påstand er jeg overbevist om, at et af de største problemer i kommunikationen er, at vi søger at forstå det den anden siger!

Det kan lyde lidt underligt, men lad mig prøve at forklare, hvorfor jeg har dette synspunkt.

For det første peger forståelse bagud: Det, der tit sker i samtalen er, at du siger noget til mig, og mens du taler, bladrer jeg ligesom i min hukommelse for at matche, det du siger med noget, jeg allerede ved eller har oplevet—når dette match opstår, så tænder lampen med ”forstået” og jeg kan mentalt slappe af, nu ved jeg jo, hvad det er du siger.

Men dette viser også, at forståelse dybest set ikke bringer andet ind i samtalen end, at jeg ikke behøver at gøre mig mere ulejlighed i forhold til at sætte mig dybere ind i, hvad du mener.

Men det viser også, at ”forståelse” stik imod, hvad vi går rundt og tror til dagligt, lukker kommunikationen ned.

Hvad nu, hvis vi i stedet for at søge forståelse i dialogen i stedet gik efter at lære noget nyt, og dermed skubbede en form for undren eller nysgerrighed ind i den?

Ville det så ikke være sådan, at vi, når vi gik fra en samtale ville have en enkel indikator på om den havde været værdiskabende - nemlig om vi havde lært noget nyt eller ej?

Som den Descartes en gang sagde: ”forskellen på den vise og tåben er, at den sidste alt for hurtigt forstår, og dermed stopper videre undersøgelse af sagen”.

Så, hvis vi virkelig ønsker at skabe værdi i vores dialoger, skal vi snarere søge læring end forståelse.

Publiceret 16 March 2019 08:00

SENESTE TV

Foredrag: Mit liv med ondskab og heltemod

Foredrag Bliv klogere på ondskabens natur og forbrydelsens tiltrækningskraft, når forfatter Christian Mørk holder foredrag i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus onsdag 24. april kl 19.

"Figurer som Mephisto i ”Faust”, Darth Vader i ”Star Wars” og seriemordere i krimier både skræmmer og fascinerer os. Hvorfor er det onde altid mere interessant? Christian Mørk har udgivet en lang række spændingsromaner med rødder i amerikansk skrivestil, senest den anmelderroste psykologiske roman ”I gode hænder” fra 2018. Han har boet i USA, siden han var ung, og har blandt andet arbejdet som filmproducer i Hollywood og journalist på The New York Times," skriver Hinnerup Bibliotek & Kulturhus i en pressemeddelelse.

Arrangementet er skabt i samarbejde med Favrskov Aftenskole. Billetter kan købes på favrskovbib.dk eller på det lokale bibliotek.

Kapp