Flere var dukket op i januar for at møde kronprinsessen under den officielle indvielse af Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter. Åbningsceremonien blev overtaget af regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Arkivfoto: Michael Wulff

Flere var dukket op i januar for at møde kronprinsessen under den officielle indvielse af Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter. Åbningsceremonien blev overtaget af regionsrådsformand Anders Kühnau (S). Arkivfoto: Michael Wulff

Kronprinsessen på neurocenter

Indlagte børn og unge på Hammel Neurocenter får besøg af kronprinsesse Mary mandag den 17. juni. Besøget skulle have fundet sted ved indvielsen af familiehuset i januar, men et teknisk problem i et SAS-fly forhindrede det.

Af
Uffe Normand

JP Aarhus

Både børn, forældre, ansatte og pressen var dukket op for at indvie Trygfondens nye familiehus på Hammel Neurocenter sammen med kronprinsesse Mary 16. januar. Desværre meldte kongehuset afbud i sidste øjeblik, fordi kronprinsessen ikke kunne nå frem grundet tekniske problemer på et SAS-fly fra København.

Det forhindrede dog ikke den officielle indvielse af Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter. Åbningsceremonien blev overtaget af regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der således fik æren af at klippe snoren. Og ikke for at sige noget om en politisk Kühnau, men det er altså ikke det samme som en royal indvielse med Mary, der skulle have gjort det i sin egenskab af protektor for Hjerneskadeforeningen.

Nu kommer kronprinsessen så mandag 17. juni.

I forbindelse med besøget får kronprinsessen en rundvisning i det nye familiehus, ligesom hun får lejlighed til at møde indlogerede familier og deres indlagte børn. Patienter, pårørende og personale glæder sig – ifølge en pressemeddelelse fra Region Midtjylland – til det kongelige besøg og til at vise familiehuset frem.

Familien er med

"Familiehuset er en kæmpe gave til de kriseramte forældre og søskende, der har nære familiemedlemmer indlagt på neurocentret. Erfaringen viser, at det er vigtigt, at hele familien kan være med i forløbet. Derfor er det afgørende, at familien får fysiske rammer, der giver mulighed for at have et familieliv under indlæggelsesforløbet," siger oversygeplejerske Bente Dam på vegne af centerledelsen på Hammel Neurocenter, der også kan fortælle, at huset med otte lejligheder har været i brug hver dag siden indvielsen.

Familiehuset

Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter er realiseret på baggrund af en donation fra Trygfonden på 25,5 mio. kr., Lions Club har doneret 300.000 kr. til møbler, mens Nine United-Fond har doneret 100.000 kr. til havemøbler.

Hammel Neurocenter har ansvar for driften af huset og har rekrutteret frivillige, der støtter familierne i huset.

Huset er bygget i samarbejde med C.C. Contractor, Cubo Arkitekter og Midtconsult.

"Det er primært familier med indlagte børn eller unge, der bor der i deres lange indlæggelsesforløb. Når vi har en ledig lejlighed, giver det os så mulighed for at tilbyde den til en ung familie, hvor den ene part er indlagt. Eller bedsteforældre, der kommer langvejs fra, kan bo i boligen i en periode. Og meldingen fra brugerne er entydigt klar: Man er vældig begejstret, for det giver ro i et hjemligt miljø, hvor man ligeledes kan tale med andre familier, der er i samme situation som en selv," siger Bente Dam.

Under besøget får H.K.H. Kronprinsessen præsenteret det nye familiehus, og hun får lejlighed til at møde indlagte børn og familier.

600 kvm hjemlig base

Trygfondens Familiehus Hammel Neurocenter fungerer som en hjemlig base for forældre og søskende til børn, der er indlagt på Hammel Neurocenter til genoptræning efter at have fået en hjerneskade. Et genoptræningsforløb efter en hjerneskade tager lang tid og varer oftest flere måneder.

Det nye, 600 kvm store familiehus er en oase og et åndehul, som giver familierne bedre plads til at pleje familielivet og mulighed for leg, afslapning, motion, musik og lignende.

Plads til privatliv og fællesskab

Familiehuset giver mulighed for, at de enkelte familier kan have lidt privatliv i husets otte lejligheder. De er hver på 25-30 kvm og rummer soveværelse, opholdsrum, badeværelse og terrasse.

Familiehuset har fælles køkken, opholdsstue og legerum, hvor familierne kan mødes og støtte hinanden. I centrum af huset er der anlagt en skærmet gårdhave, og udendørs er der legeplads og stillerum.

Publiceret 11 June 2019 15:14