Susannes egen hund er en Bichon Havanais. En rigtig bomuldsagtig fyr med stor appetit på at udforske omverdenen. Den hedder i øvrigt Fnuk. Familiens børn mente, at ”Fnug” skulle være med k.

Susannes egen hund er en Bichon Havanais. En rigtig bomuldsagtig fyr med stor appetit på at udforske omverdenen. Den hedder i øvrigt Fnuk. Familiens børn mente, at ”Fnug” skulle være med k.

BANG:

Skal din hund ha’ en god Nytårsaften?

Hvad er der med de hunde? Hvorfor kan de ikke nyde fyrværkeri og bulderbrag nytårsaften? Vi kan hjælpe dem.

Af
Erling Baastrup

Der er mange hundeejere, der frygter nytårsaften. På deres hunds vegne. Men dermed også på deres egne.
Vi har besøgt dyrlæge Susanne Elvstrøm på Hinnerup Dyrehospital. Hun ved meget om hundes adfærd.

Lang træning

Hvorfor er jagthunde ikke bange for de pludselige lyde fra skud?
”Fordi de har lært det fra lille. Jægerne er normalt gode trænere, der vænner hunden til, at skud ikke er noget farligt noget. Helt anderledes er det, når hunden kun udsættes for lys- og lydbraget én gang om året,” konstaterer dyrlægen.

Det er bedst, når en hund er sammen med sin ejer, når det glimter og brager nytårsaften.

Det er bedst, når en hund er sammen med sin ejer, når det glimter og brager nytårsaften.

Frygt er smitsom

Den oplagte mulighed er naturligvis i lang tid i forvejen at begynde at vænne hunden til den kommende situation. Det kan være en hjælp, hvis hunden sammen med sin ejer oplever tordenvejr.

Hvis ejeren ikke er nervøs, så smitter det af på hunden. Og omvendt: ”En af vores kunder ringede nytårsmorgen og fortalte, at hun og hunden havde siddet på badeværelset hele nytårsaften. De var bange begge to – og det smittede naturligvis,” fortæller Susanne Elvstrøm og føjer til: ”Ejeren skal udstråle ro.”

Der findes i øvrigt cd-er, som med passende musik kan berolige hunde.

Men hvad så, hvis man ikke har fået ”lyd- og lys-trænet?
Så er der forskellige medicinske muligheder. Beroligende og angstdæmpende. Som vi også kender dem fra mennesker. Indgives i tabletter eller på flydende form i maden. Der laves skema og køreplan.

Tævelugten

Et af midlerne, som ikke giver bivirkninger, er mere ”naturligt”: Man udnytter stoffet Pheromon, som tæven udskiller til hvalpene, når de er små. Det gør dem trygge. Det kan naturligvis laves kemisk.

Hvilke racer har det værst?
”Det kan man ikke sige noget generelt om. Måske at de racer, der ofte bruges som jagthunde, har det nemmere,” mener Susanne, der heller ikke tror på den store forskel mellem land og by. For byhunden er kontrasten måske mindre, idet den er vant til et vist støjniveau.

Masser af luft i hunden

Hvor skal hunden så være?
”Mange sætter den i en rolig hundepension eller kører den ud på en ødegård. Men ellers skal den være hos sin ejer,” siger Susanne.

Hun har gode råd om optakten til nytårsaften: ”Sørg for, at hunden bliver grundigt luftet om eftermiddagen, så den bliver træt. Men husk: Den skal være i snor, så den ikke i panik løber væk. Snoren er her til at beskytte hunden med.”

Hund i mesterlære

Under selve nytårsaften er der også nogle tricks: ”Kontrasten til alt det nye skal være så lille som muligt. Mørklæg et vindue. Tænd godt med lys. Spil musik, som den kender fra sin hverdag,” lyder det.

Men der er også en anden tilgang. ”Hvis man sammen med sin hund kan være sammen med andre med en mere erfaren hund, så går den uprøvede i mesterlære.”

Det sidste skal Susanne Elvstrøm og hendes uprøvede hund opleve i år. Hendes hund har ikke oplevet en nytårsaften før, så nu må det vise sig, om dyrlægens råd virker.

Publiceret 29 December 2014 10:00