TV:

Tobaksegen er altid en pause værd

Mit yndlingssted: Du bliver ydmyg ved den 350 år gamle eg, mener Christian Møller-Nielsen, genopstillet til KV17

Af
Michael Wulff

Før valgkampen til Kommunalvalget 2017 for alvor går i gang, har vi bedt et udvalg af kandidaterne om at vise os deres yndlingssted i Favrskov Kommune.

Midt i en stor juletræsplantage mellem Hammel og Hadsten bor Christian Møller-Nielsen.
Opstillet til både byråd og regionsrådet ved valget 21. november 2017.
I dag skal vi ikke snakke politik, men den tidligere sygehusdirektør har foreslået, at vi skal se hans yndlingssted, som ligger i 'baghaven' - inde i Tinning Skov, som er en del af Frijsenborg Skovene.
”Det er en meget gammel eg, som vi cykler ind og kigger på. Man kalder den Tobaksegen” siger han og hopper op på sin mountainbike - efter at han har spændt cykelhjelmen.
De 15 år som ansvarlig for blandt andet Regionshospital Hammel Neurocenter har sat sine spor.
”Jeg har set folk med hjerneskader efter fald med cyklen, så jeg vil gerne opfordre alle til at bruge hjelm, selv på den korte tur ind i skoven,” forklarer han.

Glad for træer

I dag driver han juletræsplantagen, som snart får rigtig travlt.
”Jeg er jo glad for træer, så det er vel også derfor, vi skal ind og se den gamle eg, som menes at være 350-400 år,” siger Christian Møller-Nielsen og skifter gear på den lidt ujævne skovvej.
På vejen får han tid til at fortælle om sit liv med kronvildtet i skoven, vildt som er nærmeste naboer.
”Her er store områder i skoven, hvor der ikke er stier. Her vil kronvildtet meget gerne være, og det betyder, at de accepterer, at der her på Linen kan være trafik af motionister,” fortæller Christian Møller-Nielsen.
”Men det er en god idé at blive på de store stier, ellers forsvinder vildtet, har vi set.”
Du kan dog også møde en flok kronvildt - hvis du er heldig. ”Min kone kom cyklende hjem gennem skoven forleden. Pludselig kom en flok store kronhjorte en efter en og krydsede stien 15 meter henne. Det var en oplevelse.”

Christian Møller-Nielsen var ikke i tvivl, da vi spurgte efter yndlingsstedet. Han er i dag pensioneret sygehusdirektør men aktiv juletræsproducent.

Christian Møller-Nielsen var ikke i tvivl, da vi spurgte efter yndlingsstedet. Han er i dag pensioneret sygehusdirektør men aktiv juletræsproducent.

En pibe tobak ved egen

Vi svinger væk fra 'hovedvejen' i skoven, Linen, og kommer af små stier frem til yndlingsstedet. Den gamle, krogede kæmpe-eg rejser sig foran os.
”Jeg holder altid en lille pause, når jeg passerer denne eg. Man bliver jo ydmyg, når man tænker på, hvor langt et livsforløb, man selv har, imod de mange år, dette træ har stået her.”
Tobaksegen har fået sit navn, fordi folk, der passerede til fods eller på hest, standsede op og holdt en pause for at få en pibe tobak eller andet, fortæller Christian Møller-Nielsen.
Frijsenborg Skovdistrikt holder godt øje med den gamle eg.
”De tynder jo ud i omgivelserne, så den kan stå i fred.”
Mens vi beundrer Tobaksegen, som har overlevet adskillige generationer, kommer en hundelufter forbi. Han og Christian Møller-Nielsen har aldrig truffet hinanden før, selvom de begge bor ved skoven – på hver sin side.
Men de kender begge Tobaksegen.

Publiceret 09 October 2017 08:00

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV