Fotos:

Fritidshjem fyldte fyrre

Den udvidede institution på Sallvej i Hammel fejrede jubilæet med nye og gamle brugere

Af
Af Anne Sophie Saugbjerg

Røde, blå og gule balloner hænger fra loftet. Viltre drenge suser rundt om benene på os.
”Det her er vores nye sal,” fortæller Maja Tissot, leder af frtidshjemmet 'Gården' i Hammel.
”Før havde vi alle vores aktiviteter opdelt i det her rum. Det var lidt trangt. Nu er væggene blevet revet ned, så rummet kan bruges mere effektivt og multifunktionelt.”
Det nye lokale skal først og fremmest bruges til fysisk aktivitet.

'Træk et lod,' lød det fra tombolaen i indgangen.

'Træk et lod,' lød det fra tombolaen i indgangen.

Tidligere tyrestation

'Gården' var oprindelig en tyrestation, men blev lavet om til fritidshjem i 1977. I dag fungerer stedet stadig som et pasningstilbud for børn og unge fra Hammels folkeskoler.
Om dagen besøges stedet af elever fra 4.-6. klasse, mens 7.- 10. klasse kan komme fra 18 til 22 tre gange om ugen. Gården delte førhen lokaler med børnehave 'Krudtuglen', men råder nu selv over husets pasningstilbud.
 

Alle ’Gårdens’ aktiviteter var tidligere samlet i dette rum, som havde skillevægge. Nu er det et stort rum til blandt andet fysisk aktivitet.

Alle ’Gårdens’ aktiviteter var tidligere samlet i dette rum, som havde skillevægge. Nu er det et stort rum til blandt andet fysisk aktivitet.

'Tillykke Maja'

Maja viser mig rundt i husets øvrige lokaler, der blandt andet rummer glasværksted og andre kreative rum. I ét af dem er en gruppe børn med blå forklæder på i fuld sving med deres hænder. 
Rundvisningen bliver afbrudt tre gange af nuværende brugere af 'Gården', der ønsker Maja tillykke med jubilæet. Den tredje har en gave med til hende. ”To sekunder, jeg skal lige hen og sige tak til moren,” smiler hun til mig. 
 

Man bliver aldrig for gammel til en tur på legepladsen. Og når ingen ser det, kan man jo lige snuppe en tur på den trehjulede.

Man bliver aldrig for gammel til en tur på legepladsen. Og når ingen ser det, kan man jo lige snuppe en tur på den trehjulede.

Stedet man ikke vil hjem fra

Allan Meiniche er tidligere bruger af 'Gården'. Han startede i 1988, men hans ældste storebror var med helt fra starten tilbage i 1977. 
”Stedet her var som mit andet hjem. Hvis mine forældre ikke kunne finde mig, så ringede de bare herned. Så fik de som regel fat på mig,” siger Allan med et glimt i øjet.
”Dengang spillede jeg musik heroppe. Mest trommer og lidt bas. Ellers hyggede vi os bare, som man også gør i dag. Jeg har ikke selv børn, men hvis jeg havde, så skulle de helt klart gå her,” afslutter han.

Allan Meiniche i midten har også været en glad bruger af 'Gården' i Hammel.

Allan Meiniche i midten har også været en glad bruger af 'Gården' i Hammel.

Publiceret 17 December 2017 06:30

Lokalavisen Favrskov nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Favrskov
SENESTE TV

For nedrullede gardiner

Martin Mortensen Hovhedevej 23 8370 Hadsten I Favrskov Børns Rettigheder hører vi igen og igen om manglende støtte til børn i Folkeskolen. Mangelfulde eller manglende specialtilbud. Manglende hjælp og støtte til familier med børn der har særlige behov. Hertil er der generelt en langsommelig sagsbehandling, som gør at små problemer vokser sig til store problemer. Mens tiden går med tung og unødig langsommelig sagsbehandling, øges børnenes mistrives. Og hvad værre er: sagsbehandlingen ender ofte med den konklusion, at der ikke er et passende tilbud i kommunen eller afslag. Til trods for dette, har Favrskovs skoler haft et overskud på godt ca. 13 mio.kr. i 2017 Når man kigger på regnskabet for 2017, så kan man f.eks. finde følgende ift. politikernes velmenende ekstra bevillinger til inklusion og efteruddannelse af personalet: “... Beløbet vedrører kompetenceudviklingsmidler, ekstra beløb til inklusionsarbejde samt regulering af gennemsnitslønninger. .... Af det opsparede beløb anvendes 500.000 kr. til udskiftning af gardiner i 2018”. Dvs. at politiske penge målrettet inklusionsarbejde og lærerkompetencer er blevet brugt til... gardiner.... Der kan selvfølgelig være en sammenhæng med inklusionen. Gardinerne kan jo gå i stykker, når børnene hænger i dem, når de ikke får den støtte og hjælp de har behov for. Vi har, i Favrskov Børns Rettigheder, søgt aktindsigt i flere forskellige statistikker på skoleområdet, herunder økonomi, sagsbehandling, klager og andet. I den forbindelse er vi gentagne gange blevet mødt med dette svar fra kommunen: “dette kræver en manuel optælling, da data ikke eksisterer”. Dette har, ved mange spørgsmål, været en begrundelse for ikke at give os reel aktindsigt. Her kan fx nævnes den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for målgruppeplaceringer. På dette område har Byrådet besluttet en vejledende sagsbehandlingstid på 3 måneder. Men, der er ingen dokumentation eller data for hvad sagsbehandlingstiden reelt er. Vi kan derfor have vores bekymringer om Byrådet reelt ved om de får den service til Favrskovs børn og borgere, som de har bestilt. Forkortet af redaktionen