Talent:

Diplom til fire skarpe hjerner fra Favrskov

Fire elever fra Favrskov Gymnasium har gennemført to år på Akademiet for Talentfulde Unge og fik diplom i torsdags

Af
Anette Bonde

Når skoledagen på gymnasiet er slut, tager de fleste elever hjem og holder fri. Eller forbereder sig til næste dage. Eller laver opgaver. For en lille gruppe gymnasieelever er det imidlertid anderledes. Med jævne mellemrum tager de videre til nye udfordringer og ny viden andetsteds.
Louise Strøm Borlund, Anders Birk Andersen, Anna Højgaard Christoffersen og Vera Toft Pedersen, alle 3 g på Favrskov Gymnasium, har fulgt undervisningen på Akademiet for Talentfulde Unge (ATU) gennem to år sammen med 192 andre elever fra gymnasier i Region Midtjylland.
I går, torsdag 11. januar klokken 15, fik de diplom ved en højtidelighed på Viby Gymnasium med tale og tillykke fra rektor ved Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen og næstformand i Region Midtjylland, Hanne Roed (RV).

“Vigtigt for verden”

Forløbet på ATU har været en stor oplevelse, som de fire gymnasieelever gerne anbefaler til andre.
Anna lægger vægt på, at lærerne ofte perspektiverer undervisningen.
“De fortæller også, hvorfor det er vigtigt for verden.”
Vera fremhæver studiemiljøet.
“Man skal selvfølgelig have tid og lyst. Det særlige er, at netop ALLE de studerende har lyst til at være der”, forklarer Vera.
De har mødt mange typer, som tilsammen er gode til alt muligt forskelligt.
“Alle er lidt nørdede på ét eller andet. Og alle prøver det, de ikke i forvejen er nørdede omkring. Det var spændende både at høre om den posthumane horisont og om gæringsprocesser”, forklarer Anders.
Netop nørderiet og begejstringen for forskellige ting smitter og udvider interessefeltet hos de andre.
“Og man bliver revet med af den entusiasme, foredragsholderne har”, supplerer Louise.

Tæft og talent

Der skal tæft og talent til for at blive optaget på ATU. I første omgang skal eleverne indstilles af rektor på deres gymnasium. Herefter skal de selv skrive en motiveret ansøgning om, hvorfor de ser sig selv som egnet, og hvad de kan bidrage med. På Favrskov Gymnasium var der femten elever fra årgang 2015, der søgte. ATU lod kun fire af dem slippe igennem nåleøjet.
Fra andet semester af 1. g har Louise, Anders, Anna og Vera deltaget i 20 obligatoriske seminarer, en sommercamp og de har kunnet vælge mellem mere end 100 forskellige valgfrie aktiviteter. Det gælder blandt andet en international camp med besøg på Oxford og Cambridge-universiteterne, en International Model-UN, hvor de danske talenter sammen med 1600 unge fra hele verden forsøgte at løse Mellemøstkonflikten i samarbejde med FN, og en lang række foredrag og fokuserede forløb på større virksomheder.

Fremtiden banker på

Alle fire har fået mere hold på deres fremtidige valg af studium, enten ved at have fået øjnene op for nye interesser eller ved at få bekræftet deres hidtidige valg.
Louise har skiftet retning fra den samfundsfaglige vinkel hen imod en humanistisk. Anders har fået en bredere naturfaglige interesse, end han kom med. Anna har fået bekræftet, at det samfundsfaglige er hendes vej, og hun vælger sandsynligvis statskunskab eller nationaløkonomi for sit fremtidige studium. Vera har flyttet sig lidt imellem humaniora til naturfagligt.
Ingen af dem søger ind på en videregående uddannelse i år. Først skal de ud og smage på andre sider af verden. Fælles er, at de gerne vil arbejde og tjene penge, og så er der planer om højskole og rejser.

“De har fået en opgave”

Leder af ATU Svend Thorhauge understreger, at de unge talenter sendes ud med en opgave.
“De har et talent, som skal bringes i spil og sammenspil. Men de skal også sætte sig for at bruge talentet til at skabe en bedre verden. For det at være begavet er at have fået en opgave. Og verden skaber ikke sig selv. Samfundet og dets skæbne er i hænderne på dem, der sætter sig for at gøre forskel.”

Forløbet på ATU Midt tilrettelægges i samarbejde med Aarhus Universitet, Danmarks Journalist- og mediehøjskole, VIA University College, Studenterhus Aarhus, Insights Danmark, Folkeuniversitetet, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og en lang række andre aktører, herunder flere større virksomheder i regionen

Publiceret 12 January 2018 13:00

SENESTE TV