Claus Leth viser, hvordan han låste sin butik af, da først tre mistænkelige personer var hjulpet ud af guldsmeden selv.

Claus Leth viser, hvordan han låste sin butik af, da først tre mistænkelige personer var hjulpet ud af guldsmeden selv. "Måske var de bare herinde for at sondere terrænet, for de viste ingen interesse for at købe noget," siger han, der også forhandler Police ure. Foto: Michael Wulff Hansen

Guldsmed afværgede tricktyveri

Tre engelsktalende personer i tilknappet tøj virkede truende og blev smidt ud

"Jeg er stadig i tvivl. Var det et forsøg på røveri, eller var det tre kunder, jeg smed ud."
43-årige Claus Leth stod mandag middag i sin Guld Sølv og Ure butik i Jernbanegade i Hinnerup nordvest for Aarhus.
I løbet af få minutter oplevede han i butikken tre personer med østeuropæisk udseende i 40-45 års alderen, som havde en adfærd, han ikke brød sig om. Især ikke da en mand stak hånden ned i en sidelomme på sin jakke og virkede truende.
"Klokken var 12.30. Først kom de to kvinder ind og fordelte sig med det samme i butikken. En gik hen og kiggede på ure, den anden kiggede på guld i den anden ende af butikken," fortæller Claus Leth, der fornemmede, at et eller andet var galt.
"Jeg spurgte dem, om de var sammen. De sagde nej, men begge sagde "only looking" (kun kigge, red) på gebrokkent engelsk."

Tilknappet

Kvinderne var iklædt vintertøj, som Claus Leth beskriver som Thule-pjækkerter, sorte med nedslåede hætter. Jakkerne var lynet helt op i halsen, og kvinderne bar huer trukket ned til øjenbrynene.
"Det var fair nok med den påklædning i mandags, for det var isnende koldt. Men det virkede forkert alligevel."
Inden for et eller to minutter kommer endnu en person ind i butikken. Manden er iført det samme dress, og nu bliver Claus Leth for alvor mistænksom.
"Jeg spørger ud i butikken, om de skal købe noget. Men de svarer igen "only looking," og pludselig stikker manden hånden i stiklommen på jakken og peger på mig med et eller andet. Jeg kan ikke se noget våben, men jeg er ikke i tvivl om, at nu skal de ud af butikken."

Smeden tog fat

Claus Leth, der er uddannet smed, går håndfast til manden, får åbnet døren og smidt ham ud, hvorefter kvinderne går samme vej.
"De løb ikke, men gik stille og roligt rundt om hjørnet sydpå ad Søndergade. Jeg låste døren og tænkte: Hvad var det? Det var nærmest uvirkeligt, for jeg kom rigtig meget i tvivl, om det blot var reelle kunder," siger Claus Leth.

Kontaktede politiet

Kort tid efter kom hans kone, og så besluttede han at ringe til Østjyllands Politi.
"Jeg ringede på hovednummeret til Politigården, for jeg ville blot have, at politiet kunne vide, at der var sådanne personer i området."
Claus Leth blev stillet om til en medarbejder, der fortalte ham, at hun var ny, men lige ville spørge sine kolleger, hvordan han skulle forholde sig.
"Hun var meget sød og venlig, og hun forklarede, at hvis det gentog sig, skulle jeg ringe 112 med det samme. Og så skete der ikke mere."
Claus Leth har ikke siden kontaktet politiet, men han er ikke utilfreds med deres fravær.
"Der blev jo ikke stjålet noget, og jeg er ikke sikker på, at det var et våben, han havde i lommen. Men chancen for, at vi herude i Hinnerup får tre sådanne personer, der bare oser lidt rundt mandag middag, på besøg er jo lig nul."

Hverdag igen

Claus Leth har overvejet at få hjælp ovenpå oplevelsen, der dog ikke har gjort ham søvnløs.
"Næh, jeg tænker da over det, men bliver jeg bange, så sælger jeg butikken. Sådan er det. Det tror jeg nu ikke, jeg gør," siger han og byder endnu en kunde indenfor denne onsdag middag, to dage efter de tre tilknappede personer var på visit.
"Tør du virkelig sige det beløb højt," lyder det fra den ældre kvinde, der netop har hørt 2.200 kroner nævnt for at få serviceret det skibsur, hun har lagt på disken.
Uret ryger dog med ud i bagbutikken, for kunderne stoler på Claus Leths håndværk.

Publiceret 23 February 2011 15:46