Budgettet er endelig vedtaget: Penge til dagtilbud fremrykkes

To millioner kroner øremærket flere pladser på dagtilbudsområdet fremrykkes til i år, men ellers er der ikke ændret væsentligt i det budgetforslag, som blev sendt i høring.

Artiklens øverste billede
Undtagen Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen står hele byrådet bag 'Budget 2022-15'. Pressefoto

Favrskov Byråd vedtog tirsdag aften ’Budget 2022-25’. Ikke så overraskende stemte alle partier bag forslaget for - det vil altså sige alle undtagen Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen.

Partierne bag budgettet har gennemgået og vurderet alle de 53 indkomne høringssvar. Med baggrund i dem og administrationens forslag til tekniske ændringer er der kun foretaget enkelte mindre ændringer og præciseringer i forhold til det budgetforslag, der blev sendt i høring. En af disse er en fremrykning af to millioner kroner fra 2022 til 2021 til fleksible løsninger på dagtilbudsområdet.

Birgit Liin (V) glædede sig på tirsdagens møde over fremrykningen og forklarede, at der kommer en sag om dette på byrådets dagsorden inden årets afslutning:

»Nogle høringssvar udtrykker, med rette, bekymring for de projekter, som vi har lagt til senere udmøntning. Det gælder særligt et plejecenter i Hadsten, og det gælder antallet af daginstitutionspladser, fordi vi har nye dagtilbud, som vi ikke kan gennemføre lige nu. Jeg kan godt forstå folks bekymring, og derfor glæder det mig også, at vi med de to millioner kroner kan udmønte nogle beløb til midlertidige foranstaltninger på dagtilbudsområdet,« sagde hun til andenbehandlingen af budgettet - hun fortsatte:

»Vi skal være fordomsfrie i forhold til, hvad det er for løsninger, vi kan finde, sådan at vi kan få løst pasningsproblemerne, som står lige foran os.«

Budgetpres

’Budget 2022-25’ betyder øgede driftsudgifter næste år på 30,4 millioner kroner og reduktioner på 5,3 millioner kroner samt et anlægsbudget på 108 millioner kroner.

Som Lokalavisen Favrskov tidligere har beskrevet har der været et budgetpres på de to tunge områder sårbare børn og unge samt handicap- og psykiatri-området. Området for sårbare børn og unge tilføres 14 millioner kroner fra 2022 og frem til at håndtere flere og dyrere anbringelser af børn og unge, mens handicap- og psykiatriområdet tilføres 16 millioner kroner årligt som følge af et stigende aktivitetsniveau og flere borgere i målgruppen.

Budgetpresset har betydet, at der ikke just var lagt op til »et gavebodsbudget,« som konservatives Lars Storgaard tidligere har udtrykt det her i avisen.

Byrådets politikere har dog lagt sig i selen for at finde reduktioner, som har få direkte konsekvenser for servicen over for borgerne. Flere af besparelserne realiseres nemlig via omlægninger, effektiviseringer samt nye og smartere måder at løse opgaverne på. Eksempelvis kan der spares 700.000 kroner årligt ved at gøre brug af videomøder.

»I mange af høringssvarene ser jeg en opbakning til den linje, vi har lagt. At vi har fundet reduktioner, som ikke gør så ondt endda. Det kunne have været meget værre. Vi har forsøgt at finde en ansvarlig balance i det her, og det er langt hen ad vejen lykkedes,« siger Birgit Liin ved andenbehandlingen - og godkendelsen - af ’Budget 2022-25’, hvor borgmester Nils Borring i øvrigt afsluttede mødet med ordene:

»Tillykke til os alle. Jeg er enig i, at det er et godt budget ud fra de forudsætninger, vi har.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen