Falsk håndværker har bedraget adskillige jyske firmaer for kæmpe beløb

38-årig mand er mistænkt for gennem flere år at have ladet sig ansætte i falsk navn og svindle håndværkerfirmaer.

Artiklens øverste billede
En 38-årig mand, der er tiltalt for svindel mod en række håndværkerfirmaer, skulle for nylig have været i retten, men retsmødet blev aflyst. Foto: Google Maps.

En 38-årig mand har begået tyveri og underslæb for hundredtusindvis af kroner mod en række jyske håndværkerfirmaer. Manden har udgivet sig for at være håndværker og er lykkedes med at blive ansat i firmaerne med falsk navn og adresse.

Han har angiveligt kun været ansat i firmaerne i meget kort tid og har så vidt vides ikke nået at få løn nogen af stederne. Hans mission har da heller ikke været at få et arbejde med løn, men at berige sig ulovligt på firmaernes bekostning.

Under en kortvarig ansættelse hos et håndværkerfirma i Favrskov Kommune har han købt varmepumper og lignende på firmaets regning og på en uges tid tanket for 7.000 kroner brændstof ved hjælp af firmaets benzinkort. Da jorden begyndte at brænde under ham, fordi han ikke passede sit arbejde, forsvandt han fra jordens overflade med en firmabil, der blev fundet tømt for værktøj på en sportsplads i Hadsund, der ligger i Mariagerfjord Kommune, hvor han bor.

Flere sager

Firmaet i Favrskov har naturlig anmeldt sagen, der er endt hos Himmerlands Politi, fordi den mistænkte mand bor i deres område.

»Vi arbejder i forvejen på flere sager mod den mistænkte mand, som er sigtet for flere lignende tilfælde af tyveri og underslæb, vi i en periode har fået anmeldelser om. Han får stillet bil og værktøj til rådighed, og arbejdspladsens ting forsvinder, inden han til sidst sygemelder sig eller lignende. I flere af sagerne forsvinder han med en firmabil og tømmer den for værktøj,« fortæller Mikkel Brügmann, politikommissær ved Himmerlands Politi, der hører under Nordjyllands Politi.

Den 38-årige mand er mistænkt for at have begået det samme nummer mod en række firmaer i Nordjylland, men har også været på spil i det midt- og østjyske i blandt andet Viborg, Randers og Favrskov. Sidstnævnte firma oplyser, at bekendtskabet med den falske håndværker har kostet firmaet over 100.000 kroner.

»Vi fik et rigtigt godt indtryk af ham. Han var som sendt fra himlen og lige en type, vi manglede, så vi var rystede, da vi fandt ud af, hvordan det hang sammen,« fortæller ejeren af firmaet, hvor den mistænkte var ansat et par uger i december 2021.

Siden 2019

Det viser sig, at den 38-årige mand ikke blot er sigtet i mange sager. Flere er sagerne er efterforsket færdig, og der er lavet anklageskrift og rejst tiltale mod manden, der rent faktisk skulle have været i retten i slutningen af januar 2022. Retssagen blev dog aflyst, oplyser anklager Christian Jakobsen fra Nordjyllands Politi, der ikke umiddelbart kender årsagen til, at retssagen blev udsat.

En af sagerne går helt tilbage til december 2019, oplyser politiet, men den 38-årige mand er altså stadigvæk på fri fod, selvom han i en periode på nu over to år har svindlet en række firmaer.

Hvordan kan det være, han ikke er blevet stoppet?

»Det er 1000 kroner spørgsmålet, men der er jo nogen ventetid i systemet, og vi har da også overvejet muligheden for at fremstille ham i grundlovsforhør, men der har af forskellige årsager endnu ikke været grundlag for at kræve ham varetægtsfængslet,« siger Mikkel Brügmann, politikommissær ved Himmerlands Politi.

Den 38-årige mand er i forvejen kendt af politiet, og han er blevet afhørt i flere af sagerne vedrørende håndværkerfirmaerne. Politiet kan ikke sige, hvordan han forholder sig til sigtelserne, der blandt andet går på tyveri og underslæb, men benytter lejligheden til at komme med en opfordring til virksomheder om at tjekke nye medarbejdere.

»Generelt vil vi opfordre virksomheder til at undersøge, hvem de står overfor, når de ansætter nye medarbejdere. Det er jo lykkedes en person i flere omgange at blive ansat i falsk navn og lave sådan et nummer,« Mikkel Brügmann, politikommissær ved Himmerlands Politi.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.