18-årig slipper for fængsel og må beholde sin ulovlige knallert efter vild politijagt

Der er faldet dom i en sag om en politijagt, hvor to motorcykelbetjente jagtede en 18-årig mand på knallert.

Artiklens øverste billede
To motorcykelbetjente jagtede en 18-årig på knallert gennem Ødum og videre mod Hadsten og ud på en mark, hvor de måtte efterlade motorcyklerne og fortsætte til fods. Arkivfoto

For et halvt år siden skrev Lokalavisen om en vild politijagt, hvor to motorcykelbetjente jagtede en 18-årig mand på en stor knallert ved Ødum. Ifølge døgnrapporten fra Østjyllands Politi blev motorcykelbetjentene tirsdag 2. november klokken 14.20 opmærksomme på knallerten på Landevejen i Ødum. Det fik ham til at gasse og blev indledningen til en længere politijagt rundt i Ødum og mod Hadsten ved motorvejen.

Undervejs nåede knallertføreren op på over 100 kilometer i timen, oplyste politiet, og han kørte over for rødt lys, undlod at give tegn fem gange, kørte på flere cykelstier, overtrådte sin vigepligt og undlod at stoppe, selvom politiet gjorde tegn.

På Landevejen svingede han til højre ad Mejlbyvej, til venstre ad I. P. Hartmanns Vej, til venstre ad Gunderuplundvej, til venstre ad Landevejen, til højre ad Ødumvej mod Hadsten, hvor det på et tidspunkt lykkedes betjentene at lukke ham inde.

Ind over mark

Det fik ham dog knallertkøreren til at standse. Han tog i stedet turen ind over en mark med begge politimotorcyklerne i hælene. Betjentene kunne dog kun følge med cirka 500 meter, hvorefter føret blev for blødt og mudret, så de efterlod motorcyklerne og fortsatte jagten til fods gennem skov og eng. Undervejs fik betjentene assistance fra en gruppe jægere og deres jagthunde, der også befandt sig i området og kunne pege i retning af knallerten.

Da knallerten nåede til et vandløb, måtte selv den 18-årige dog også give fortabt. Han efterlod knallerten og løb op ad en stejl skrænt op på motorvejen, hvor han kortvarigt løb i nødsporet med betjentene i hælene, der halede ind på ham.

Fra motorvejen løb han ind i en skov, hvor han mistede pusten og slog ud med armene. Han blev med det samme anholdt, og erkendte, at han forsøgte at stikke af, fordi han vidste, at knallerten ikke var lovlig og ville blive beslaglagt, hvis politiet fik fat i den. Efterfølgende fortalte han, at han for nylig havde fået knallerten op på 148 kilometer i timen, oplyste politiet i døgnrapporten.

Ud over de mange færdselsforseelser blev den 18-årige mand sigtet for kørsel uden førerret til stor knallert, for kørsel på en uindregisteret knallert, da den ikke havde nogen nummerplader på, for manglede forsikring og for at have konstruktivt ændret knallerten til at kunne køre væsentligt hurtigere end det tilladte. Knallerten blev herefter beslaglagt for nærmere undersøgelse.

Krav om fængsel

Sagen har for nylig været behandlet i Retten i Randers, hvor den 18-årige mand var tiltalt for vanvidskørsel ved at køre særligt hensynsløst og udsætte andre personer eller ting for fare, ligesom han naturligvis var tiltalt for at køre uden kørekort, køre på en ulovlig knallert samt køre på en knallert, der hverken var registreret eller forsikret.

Udover en bødestraf og frakendelse af førerretten krævede anklageren en ubetinget fængselsstraf og konfiskation af knallerten.

Forklaringer

Den 18-årige mand forklarede i retten, at han havde haft knallerten i to uger, og at den skulle bruges som banemaskine og derfor ikke var registreret. Det var ikke planen at bruge den på vejene, men han havde alligevel taget den for at hente en reservedel, da han fik øje på betjentene, der gjorde tegn til, han skulle stoppe. Da han ikke havde noget kørekort og forudså, knallerten ville blive taget, fordi han havde ændret den til at kunne køre for stærkt, tog han flugten og forsøgte at køre fra motorcykelbetjentene.

Han erkendte de manglende tilladelser samt de faktiske forhold omkring eftersættelsen, ligesom han erkendte at have tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Den unge mand nægtede dog at have kørt særligt hensynsløst (vanvidskørsel).

Den ene motorcykelbetjent var indkaldt som vidne og forklarede, han og kollegaen tilfældigvis fik øje på knallertkøreren, som kiggede efter dem, drejede uden at give tegn og accelererede hastigt, hvilket fik dem til at sætte efter ham. Knallerten var efter betjentens vurdering oppe at køre 80 kilometer på et tidspunkt, men der var ikke megen trafik og ikke konkrete farlige situationer.

Dommen

Efter fremstilling af sagen og vidneforklaringerne skulle retten tage stilling til, hvilken dom den 18-årige skulle have. Retten lagde herunder vægt på motorcykelbetjentens forklaring om, at der ikke var sket nogen skade og ikke havde været nogen fare under eftersættelsen, hvilket støttede den tiltaltes forklaring.

Retten noterede sig også, at det var foregået udenfor et tæt bebygget område med begrænset trafik, og at den 18-årige havde kørt stærkere end tilladt på knallert, men ikke over den generelle hastighedsbegrænsning.

Det blev endvidere fremhævet, at han én gang havde kørt frem for fuld stop og én gang svinget til højre overfor rødt lys, men at oversigtsforholdene var gode, og han havde taget farten af.

Ikke hensynsløst

Domsmandsretten nåede på denne baggrund frem til den konklusion, at den unge mand mand havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, men ikke kørt særligt hensynsløst.

Han blev derfor ikke dømt til fængsel, men ”slap” med en bøde på 14.000 kroner, som var afmålt efter hans indtægtsforhold, og en betinget frakendelse af kørekortet i tre år, ligesom han skal betale sagens omkostninger.

I forhold til konfiskation af knallerten ville det kræve, at der var tale om et gentagelsestilfælde. Den 18-årige har godt nok tidligere fået en bøde på 1.000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet til lille knallert i tre år frem til december 2023, men da denne sag angik lille knallert, har den ifølge retten ikke indvirkning på den aktuelle sag.

Så den 18-årige mand må altså beholde sin knallert og slipper for at komme i fængsel på trods af anklagerens krav om det modsatte.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.