Værtshusejer mister alt: Straffes med fem et halvt års fængsel
Den mangeårige indehaver af Centralkroen i Hadsten og forpagter af Johns Bodega i Hammel har fået en lang fængselsstraf i narkosag.
»Jeg er en idiot.«
Sådan lød forklaringen fra 42-årige Rene Birk Hansen, da han blev spurgt, hvorfor han som tidligere ustraffet og uden at få en klink for det involverede sig i handel med hård narko. Han er kendt skyldig i at have medvirket til at bestille og koordinere overdragelse af i alt seks kilo amfetamin og 100 gram kokain.
Det skete ved en retssag mandag 13. juni i Retten i Randers, hvor han tilstod sin rolle i tre narkoleverancer og modtog rettens dom på fem et halvt års ubetinget fængsel.
I retten fortalte manden, at han har to værtshuse, som han har haft i fire og 11 år. Det drejer sig om henholdsvis Johns Bodega i Hammel og Centralkroen i Hadsten, som han nu mister.
Lokalavisen har efterfølgende erfaret, at Rene Birk Hansen ikke har ejet, men været forpagter af Johns Bodega i Hammel. Det oplyser Dorte Mikkelsen, som ejer Johns Bodega i Hammel. Hun understreger desuden, at forpagteren ikke har haft noget med den daglige drift at gøre. Den daglige drift varetages af daglig leder Jacob Sjørn Bøgeskov Olsen.
»Jeg mister det hele på grund af det her lort, men det er ikke det værste – man mister sin familie, kæreste og nære, fordi man pisser ved siden af blokken,« sagde manden, da hans forsvarer Mette Grith Stage spurgte ind til sin klients personlige forhold.
Tre forhold
Den 42-årige mand blev dømt skyldig i at have medvirket til videreoverdragelse af hård narkotika tre gange i 2020.
Det ene forhold handlede om en levering af fem kilo amfetamin på Lidl’s parkeringsplads i Odder, som allerede har kostet en 28-årig mand fra Hinnerup en straf på tre et halvt års fængsel.
I et andet forhold blev han dømt for videreoverdragelse af ét kilo amfetamin, der ligeledes blev leveret på Lidl’s parkeringsplads i Banegårdsgade i Odder.
Den tredje forhold drejede sig om videreoverdragelse af 100 gram kokain til en bekendt.
»Inden jeg ser mig om, ligger der 100 gram i postkassen, jeg skal levere til ham,« fortalte han i retten.
Ville hjælpe fætter
Inden da havde han forklaret, at han var blevet involveret i narkoleverancerne igennem sin fætter for at hjælpe fætteren med at komme af med narkogæld.
»Han var på udslusning i Skejby (en pension under Kriminalforsorgen for dømte, der typisk afsoner den sidste del af deres straf), og så var der ikke så langt ud til mig. Han kunne afregne i det der pisse amfetamin, og han beder om min hjælp, og jeg siger ja,« svarede han på sin forsvarers spørgsmål om, hvorfor han gjorde, som han gjorde.
Tænkte du over, hvor strafbart det var?, spurgte Mette Grith Stage videre:
»Nej overhovedet ikke. Jeg tænkte slet ikke, jeg ville sidde i det her, og jeg har slet ikke fået noget for det,« svarede den tiltalte.
Han havde tidligere under retssagen fortalt, at fætteren havde sagt, han kunne få et par tusinde kroner, men at han aldrig fik pengene.
Kun formidler
Den dømte forklarede endvidere, at han blot fungerede som formidler af den store leverance på fem kilo amfetamin. Han var bekendt med, at det handlede om fem kilo amfetamin, men han vidste ikke noget om, hvem der skulle have hvad, og han var ikke involveret i det praktiske.
I sagen om ét kilo amfetamin forklarede han, at en ukendt person havde afleveret en kuvert med penge, han gav videre til sin fætter.
»Din rolle bestod i at bistå med betaling?,« spurgte sagens anklager Rasmus Gyldenløve Jensen, hvortil den tiltalte nikkede.
Tilståelsessag
Anklageren oplyste i retten, at sagen var blevet opklaret, fordi politiet havde fået adgang til krypterede Sky telefoner, som gerningsmændene kommunikerede med. Den 42-årige fortalte, at fætteren havde givet ham en Sky-telefon, som han kun brugte i forbindelse med narkosagen.
Han blev varetægtsfængslet 11. maj samtidig med den allerede dømte 28-årige mand fra Hinnerup og en anden mand fra lokalområdet, som under ledsagelse af to betjente var til stede under retssagen mod den nu dømte mand. Han udnyttede sin ret til at overvære retssagen, fordi der kunne fremkomme noget, der kunne have betydning for hans sag.
Den 42-årige mand fortalte, at han været kammerater med de to mænd i mange år.
At sagerne mod to af de varetægtsfængslede nu er blevet afgjort indenfor blot en måneds tid, skyldes at de har erkendt sig skyldige og dermed har kunnet køre som tilståelsessager. Sagen mod den tredje varetægtsfængslede mand fra lokalområdet, der altså var til stede i retten, er ikke klar til retten endnu, oplyser Rasmus Gyldenløve Jensen, der er specialanklager ved National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.
Lokalavisen har spurgt anklageren til fætterens rolle i sagen, men dertil har anklageren ingen kommentarer. Hans navn blev nævnt under retssagen, og ud fra navnet kan man læse sig frem til, at han i 2013 fik en dom på 10 års fængsel i en kæmpe narkosag, hvor han angiveligt var bagmanden.
Hvor lang tid?
Anklageren argumenterede for, at den tiltalte skulle straffes med seks års ubetinget fængsel. Han oplyste i den forbindelse, at et kilo amfetamin som tommelfingerregel giver tre års fængsel, og 100 gram kokain 10 måneders fængsel. Det fungerer ikke sådan, at man blot ganger antal kilo med antal år, men anklageren fremhævede, at der var tale om seks kilo amfetamin, og at der derfor var tale om et strafniveau på mange år.
»Vi ligger på et strafniveau på mindst seks år plus 10 måneder, men fordi det er længe siden, og at han ikke har haft økonomisk vinding, og på grund af hans rolle i sagen samt at han har tilstået, går jeg ned på seks år,« sagde Rasmus Gyldenløve Jensen og henviste til en række lignende sager med samme strafniveau.
Forsvareren, Mette Grith Stage, fremhævede, at der i sager om euforiserende stoffer generelt set bliver givet mildere straffe end for 10 år siden. Hun argumenterede for, at hendes klient på grund af de konkrete omstændigheder maksimalt skulle have fem et halvt års fængsel.
»Det, man skal se på i forhold til min klient, er, at han har haft en helt underordnet formidlingsrolle ved at videregive beskeder fra sin fætter i misforstået loyalitet og dumhed. Han mister alt, han har, erhvervsmæssigt, og ikke mindst har han lagt sig fladt ned og samarbejdet med politiet. Det skal have en betydning,« lød forsvarerens afsluttende bemærkninger i sagen, inden dommeren trak sig tilbage for at udmåle straffen.
Krammere til familien
Pausen i retssagen benyttede den tiltalte til at vende sig mod sin nærmeste familie, der var mødt op i Retten i Randers og fyldte den lille retssal F, så der måtte hentes ekstra stole til de i alt fire betjente, der eskorterede ham og den føromtalte anden varetægtsfængslede mand.
Synligt brødebetynget uddelte han krammere til familiemedlemmerne og sagde, han håbede, han fik maksimalt seks års fængsel.
Kort efter vendte dommeren tilbage til retten og afsagde dommen på fem et halvt års fængsel, hvor der som formildende omstændigheder var lagt vægt på, at han havde haft en underordnet rolle i sagen og havde tilstået.
»Du har mulighed for at anke dommen,« oplyste dommeren, hvorefter Mette Grith Stage, hendes klient og to af betjentene forlod salen.
De vendte dog hurtigt tilbage og oplyste, at dommen blev modtaget. Herefter begærede anklageren, at Rene Birk Hansen skulle fortsætte sin varetægtsfængsling indtil afsoning af dommen.
Sådan blev det, og derefter fik sagens hovedperson igen lov og lejlighed til at kramme og berolige sin familie, inden han skulle tilbage til fængslet:
»Det skal nok gå.«