Stigende antal indbrud i Favrskov i slutningen af 2022

Relativt mange indbrud i slutningen af året gav en samlet stigning i antal anmeldte indbrud i private hjem i Favrskov fra 2021 til 2022.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock

Danmarks Statistik har netop offentliggjort indbrudstal for fjerde kvartal i 2022 og dermed tal for hele året.

I Favrskov Kommune blev der fra oktober til og med december 2022 anmeldt 47 indbrud i private hjem, hvilket er klart flere end i de foregående kvartaler. I årets tre første kvartaler blev der anmeldt henholdsvis 35, 27 og 29 indbrud, så det samlede antal anmeldelser i 2022 landede på 138. Det er lidt flere end i de to foregående år. I 2020 lå tallet på 126, og i 2021 steg det en smule til 131.

Laveste siden 70’erne

På den lidt længere bane er antallet af boligindbrud dog faldet drastisk i Favrskov og resten af landet, og indbrudstallene fra 2022 overrasker ifølge Bo Trygt positivt ved at være på samme niveau som i 2021, hvor corona-restriktionerne bidrog til færre indbrud, i og med at flere arbejdede hjemme. 

I 2022 blev der anmeldt 14.899 indbrud i private hjem i Danmark, og antallet af indbrud i danske hjem er i dag på det laveste niveau siden begyndelsen af 1970’erne.

»Vi oplever en stor interesse for at bekæmpe indbrud – både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side oplever vi opbakning til et register over stjålne genstande, som skal gøre det svært for tyvene at komme af med deres tyvekoster. Fra kommunalt hold er der stor interesse for at bidrage til forebyggelsesindsatsen, ligesom politikredsene i den grad har sat fokus på indbrudsforebyggelse. Ude i boligkvartererne oplever vi også et stigende engagement for at forebygge indbrud. Det mærker vi blandt andet gennem efterspørgslen på vores Bo trygt-indbrudsforebyggelseseksperter og tilslutningen til Nabohjælp og herunder Nabovenner. Flere er formentligt også begyndt at arbejde mere hjemme. Oveni har aktører som låsesmede, vinduesbranchen, forsikringsbranchen og byggemarkeder meldt sig på banen. Og vigtigst af alt: Parterne samarbejder – på kryds og tværs,« siger programchef Britt Wendelboe i en pressemeddelelse fra Bo Trygt.

Bo Trygt er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Enormt ubehageligt

Den positive udvikling til trods er der stadig brug for en fokuseret indsats og en samlet strategi for at komme antallet af indbrud i private hjem i Danmark til livs, mener Bo Trygt, der vil intensivere samarbejdet mellem kommune, politi og civilsamfund.

»Der sker fortsat alt for mange indbrud i Danmark i forhold til vores nabolande. Et indbrud er meget indgribende og enormt ubehageligt for dem, der bliver udsat for det. Oveni er indbrud kilde til utryghed hos danskerne og selvfølgelig særligt hos ofrene. Derfor skal vi styrke indsatsen mod indbrud, og nøglen er samarbejde. Med en omfattende og koordineret indsats tror vi på, at vi i fællesskab kan få indbrudsniveauet yderligere ned. Det kan vi, og det skal vi,« siger Britt Wendelboe.

Østjylland en undtagelse

Mens antal anmeldte indbrud på landsplan i 2022 som nævnt er på niveau med året før, ser det lidt anderledes ud i Østjylland samlet set. I Aarhus Kommune er der sket en stigning fra 785 til 1.238, hvilket er hovedårsagen til, at det samlede tal for Østjylland er steget fra 2.159 til 2.667 antal anmeldte indbrud i private hjem.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.