Mand fra Hinnerup fundet skyldig i uagtsomt manddrab på to personer

Artiklens øverste billede
Et tysk ægtepar, der kørte i den røde bmw, døde efter frontal kollision med den sorte golf, der havde en narkopåvirket 30-årig mand fra Hinnerup bag rattet. Foto: Presse-fotos.dk

Mikkel Hvid Tønnesen fra Hinnerup er i dag i Retten i Randers blevet fundet skyldig i narkokørsel, hensynsløs kørsel og uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder. Han skal afsone seks års ubetinget fængsel, vurderede en enig domsmandsret, og er bestandig blevet frataget førerretten. Derudover er hans bil blevet konfiskeret, og han skal betale en erstatning på 232.000 kroner til det afdøde tyske ægtepars søn.

Lørdag 16. juli 2022 klokken 22.50 kørte han frontalt ind et tysk ægtepar, der begge mistede livet. Ægteparret var på vej i bil til færgen i Grenaa mod Sverige, hvor deres søn bor, da ulykken skete på Århusvej lige udenfor Grenaa.

Den nu 31-årige mand fra Hinnerup havde været til Beach Party i Grenaa med en kammerat. Blodprøver har vist, at de begge var påvirkede af flere stoffer, og den 31-årige mand blev sigtet for narkokørsel og uagtsomt manddrab.

Han har siden ulykken været varetægtsfængslet, indtil sagen i sidste uge var for Retten i Randers, der i løbet af tre retsmøder behandlede sagen, hvor han var tiltalt for narkokørsel, hensynsløs kørsel og uagtsomt manddrab.

Narkokørsel

I forhold til tiltalen om narkokørsel har den tiltalte erkendt at være påvirket af hash, mdma og kokain på ulykkestidspunktet, hvilket blodprøven af ham understøttede.

Hensynsløs kørsel

Med hensyn til tiltalen om hensynsløs kørsel har retten lagt vægt på forklaringen fra anmelderen af ulykken, der i retten forklarede, at bmw’en med det tyske ægtepar kørte korrekt i højre vognbane og blev påkørt af den tiltalte, der kørte over i ægteparrets vognbane. 

Anmelderens forklaring understøttes af rapporten fra bilinspektøren, der konkluderede, at hele den tiltaltes bil var ovre i den modsatte vejbane, da kollisionen skete, og at der ikke var spor efter undvigemanøvrer.

Uagtsomt manddrab

Den tiltalte blev som nævnt også kendt skyldig i uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder på det tyske ægtepar, en mand på 74 og en kvinde på 62 år.

Retten har i dette forhold lagt vægt på, at der i forlængelse af ulykken blev fundet spor af hvidt pulver på den tiltaltes betalingskort og en rest af ecstasy i den tiltaltes bil. Ifølge en politibetjent og en ambulancelæge optrådte han påvirket efter ulykken, og han oplyste til både ambulancelægen og en anden betjent, at han havde taget stoffer. Retten har på den baggrund vurderet, at den tiltalte havde taget stoffer umiddelbart inden, han kørte fra Beach Party. Den tiltalte har selv forklaret, at han ikke havde taget stoffer på selve ulykkesdagen, men at han måtte have gjort det i dagene op til ulykken. Den forklaring fandt retten altså ikke troværdig.

Retten har heller ikke lagt vægt på det forhold, at ægteparret kørte i en mindre trafiksikker ældre bil uden airbags, som ifølge bilinspektøren kan have haft betydning for omfanget af ulykken, både hvad angår skade på bilen og personerne.

Seks år passende

I strafudmålingen har retten lagt vægt på, at den tiltalte var påvirket af tre forskellige stoffer og skyldig i uagtsomt manddrab på to personer. På dette område er der sket en strafskærpelse på 150 procent, og retten har fundet, at seks års ubetinget fængsel er en passende dom.

I fratagelsen af den tiltaltes førerret for bestandig har retten lagt vægt på, at han har gjort sig skyldig i en grov kørselsfejl, der har kostet to personer livet. Retten har også lagt vægt på, at han to gange tidligere er straffet med fængsel og to gange tidligere har fået frakendt sin førerret.

»Vi har vurderet det påkrævet af hensyn til færdselssikkerheden og retshåndhævelsen,« sagde dommeren.

Konfiskation

Kravet om konfiskation af bilen, den tiltalte kørte i, opstod først i løbet af retssagen. I den forbindelse blev den tiltaltes far indkaldt i retten, fordi bilen er indregistreret i hans navn. Han protesterede mod konfiskationen, men retten har vurderet, at bilen reelt var ejet af sønnen, fordi han var den eneste, der brugte den. Og dermed var betingelserne for konfiskation af bilen opfyldt.

Erstatning

Den tiltalte skal endvidere inden for 14 dage betale cirka 232.000 kroner til det afdøde ægtepars søn. Han modtager 100.000 kroner i erstatning for hver af sine forældres død samt 32.000 kroner til dækning af omkostninger til deres begravelse.

Den tiltaltes forsvarer oplyste, at hans klient ønsker betænkningstid i forhold til eventuelt at anke dommen til landsretten. Den tiltalte har siddet varetægtsfængslet i snart 10 måneder og skal fortsat sidde varetægtsfængslet, indtil en eventuel ankesag bliver afgjort.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.