Hanne Smedegaard var formand for Voldum Lokalråd indtil for et års tid siden.

Hanne Smedegaard var formand for Voldum Lokalråd indtil for et års tid siden.

Voldum har et Lokalråd

Succes avler succes. Lokalrådet kan præsentere en lang række gennemførte projekter

Af
Erling Baastrup

Den første by i Favrskov, der fik et Lokalråd, er Voldum. På det seneste er Sall kommet til.
Dette råd har en stor del af æren for, at vi kan istemme: Voldum vil selv – ka' selv!
Lokalrådet blev dannet i 2003 i forbindelse med høring om den nye kommuneplan.
”Lokalrådet blev et høringsforum, som f.eks. kunne tage diskussionerne med politikerne. En sparringspartner. Rådet blev ret hurtigt accepteret af borgerne i Voldum.,” fortæller Hanne Smedegaard, der var en af initiativtagerne til Voldums Lokalråd, som hun var formand for indtil for et års tid siden. Alle over 18 år er automatisk medlem – og det er gratis.
”Rådet fik sit gennembrud i forbindelse med festen om ”Bondeoprøret i 2006. Siden har Lokalrådet taget hånd om mange ting,” siger Hanne Smedegaard.
En hjemmeside har Voldum f.eks. fået. På den kan man linke til erhvervsdrivende, som så betaler 300 kr. pr år. Det giver op mod 10.000 kr. om året til Lokalrådet.
”Nej, det kan ikke lade sig gøre,” er en sætning, der kan provokere Lokalrådet. Og det har succes. Og succes avler succes. Lys på kirken. Renovering af kirkepladsen. En flagallé. Ikke det hele betaler Lokalrådet, men det hjælper med til at finde nationale og kommunale medfinansieringer. Samarbejdet med Landsbyrådet har været en succes og givet penge. LAG er der også fokus på.
Hvad er forklaringen på Voldums situation?
”Det er en by i balance. Nye og gamle er med. Mange unge bliver i byen eller kommer tilbage. At folk har hørt til i Voldum gennem generationer, gør nok også noget for en øget tolerance: ”Ja, hans farfar var lige så slem, så det går jo over”, hører man.”
Nye projekter?
”Masser, men vi mangler lidt helikopterperspektivet. Vi skal have en udviklingsplan, hvor vi samler alle idéerne om, hvor vi vil hen med Voldum,” slutter Hanne Smedegaard.

Lokalrådet fik sit endelige gennembrud ved

Lokalrådet fik sit endelige gennembrud ved "Bondeoprøret" i 2006.

null

Publiceret 03 January 2011 13:02