Hans Frørup var om nogen manden bag den historiske fest i 2006 i Voldum.

Hans Frørup var om nogen manden bag den historiske fest i 2006 i Voldum.

Voldums succes er genetisk betinget

I vores søgen efter grunden til, at Voldum skiller sig ud fra så mange andre byer på landet, møder vi nu Hans Frørup, der er med i meget

Af
Erling Baastrup

Han laver stenskulpturer, men er i det hele taget interesseret i kultur. Navnet er Hans Frørup. Han bor mellem Voldum og Nielstrup.
Hans har ikke altid boet i Voldum, men hans forklaring på byens succes er klar: ”Det store sammenhold er genetisk bestemt,” siger han og mener, at mange i byen er efterkommere af generationer, der har boet i Voldum. Sandt er det da også, at selv om unge kan finde på at rejse væk, så vender de ofte tilbage, eller holder kontakten på en eller anden måde.

Denne stenskulptur har Hans Frørup lavet. Den står på kirkepladsen.

Denne stenskulptur har Hans Frørup lavet. Den står på kirkepladsen.

Kunst og egnsfest

Da Voldum Hallen fik bygget til for to år siden, blev der lidt mere gulv- og vægplads. Det skulle da udnyttes til kunst. Det betyder, at der nu er 5-6 udstillinger om året. En af hovedkræfterne er ikke overraskende Hans Frørup.
Men mest kendt er han nok for at være bagmand ved den store historiske egnsfest i 2006:”Vi fejrede 250 år for bondeoprøret. Det blev en fest af anselige dimensioner,” fortæller Hans Frørup. Forberedelserne begyndte allerede året før. Der skulle laves dragter til voksne og børn. Laves leer til optog til og angreb på Clausholm, som var med på idéen denne gang. I modsætning til for 250 år siden.
En udløber af egnsfesten er et øllaug. Man skulle jo bruge øl, som det smagte for 250 år siden, så et håndbryggerlaug dukkede frem, og eksisterer stadig. Siden egnsfesten i 2006 er der flere projekter, der er gennemført i Voldum: Forskønnelse af kirkepladsen, 125.000 kr. Flagallé her i 2010. 80.000 kr.
Og så er der et nyt på vej: Rekreativt område ved Solgårdsvænget. Pris 340.000 kr.
”Det bliver indviet i oktober 2012,” lyder det uden tøven fra Hans Frørup. Det drejer sig om, at området skal have et gadekær, vand, stier, bænke (den første står lidt ensomt allerede), træer og måske en skulpturpark. Shelters, bålhytte og petanque-bane.
”Folk er klar til at arbejde, og stille maskiner til rådighed,” siger Hans Frørup. Men jagten på penge andre steder fra er i fuld gang. Og det har de gode erfaringer for at lykkes med i Voldum. Vil selv – ka' selv!

"Her indvies et rekreativt område i 2012 Solgårdsvænget," lyder det fra Hans Frørup. Han er her sammen med Gert Jacobsen fra Lokalrådet. Bænken er indtil videre starten på det nye område.

Fra egnsfesten.

Fra egnsfesten.

Skal jernskulpturen anbringes i en ny kunstpark?

Skal jernskulpturen anbringes i en ny kunstpark?

null

Publiceret 03 January 2011 13:02