Her er det skilt, som flygtningene møder i Hadsten. Og her begynder integrationen i det danske samfund for alvor. Foto: Michael Wulff

Her er det skilt, som flygtningene møder i Hadsten. Og her begynder integrationen i det danske samfund for alvor. Foto: Michael Wulff

Integration 2:

Når flygtningen møder op på Skovvangsvej Hadsten

Favrskov Kommune hjælper flygtninge til en tryg tilværelse

Da den 33-årige syrer Ali Chleh trådte ind ad døren hos Favrskov Kommunes Integrationsafdeling i pavillonen på Skovvangsvej i Hadsten, havde han tilbagelagt adskillige tusinde kilometer i bil, med båd og fly. Og haft ophold i tre danske flygtningecentre, hvoraf det sidste visiterede ham til Favrskov, som var Alis ønske, da hans bror opholder sig i Hinnerup.

LÆS OGSÅ: ALI VIL GERNE SNAKKE MED ALLE DANSKERE

“Jeg flygtede fra min hjemby nær Damaskus via Libanon, og Egypten, hvorfra vi sejlede over Middelhavet i otte dage til Italien,” fortæller Ali, som ikke glemmer den sejltur.

“Der var 16 mennesker, som døde undervejs på båden.“

Udformet kontrakter

På integrationskontoret i Hadsten sidder afdelingsleder Søren Møller Madsen med en række medarbejdere, som er klar til at byde flygtningene velkommen til Favrskov.

Her bliver der udformet kontrakter, iværksat sundhedstjek, skaffet boliger samt fortalt de ankomne om danske traditioner, opdragelse, kost, motion og andet fritidsliv. Endelig skal flygtningene på sprogskole allerede efter en uge. 

En måned senere skal de ud i virksomhedspraktik.

LÆS OGSÅ: NÅR DU ER NUMMER 235 I KØEN TIL SKAT, ER LEKTIECAFEEN KLAR

“Syrere er vant til at arbejde i mange timer. Men effektiviteten er højere og arbejdstempoet anderledes her i Danmark,” siger Søren Møller Madsen.

“Man kan sige, at de skal vænne sig til at arbejde på dansk.”

Afdelingslederen peger på, at vi i Danmark har en såkaldt flad ledelsesstruktur.

“Du skal selv kunne se den næste opgave og ikke blot vente på, at der er en leder som siger 'gør det og gør det.”

Skaffe venner i klubber og foreninger

Søren Møller Madsen er glad for de flygtninge, som selv finder frem til sportsklubber og foreninger for at møde danskerne og derigennem nærme sig den danske kultur. 

Men han er også godt klar over, at danskere af natur kan være lidt reserverede.

“Det er i hvert fald svært for os i forvaltningen at skabe venskaber. Der skal man ud i klubben eller foreningen,” siger Søren Møller Madsen, som i 2017 modtog 36 voksne flygtninge og familiesammenførte på afdelingen i Hadsten.

null

Publiceret 05 February 2018 07:00