Foto: AUH

Foto: AUH

Regionsrådsformand indrømmer:

Stort effektiviseringskrav til AUH var en fejl

Anders Kühnau (S) erkender, at det var en fejl, da man aftalte, at supersygehuset skal spare otte procent

Af
Danni Paulsen

Da regionen og staten i sin tid indgik aftale om at bygge et supersygehus i Skejby, blev det samtidig besluttet, at der skulle findes en besparelse på otte procent af driftsbudgettet.

Der er tale om et såkaldt effektiviseringskrav, da der forventes at være besparelser at hente, når man lægger fire sygehuse sammen.

Ifølge Lokalavisen Aarhus' oplysninger har regionsrådsformand Anders Kühnau (S) til ansatte på AUH sagt, at han fortryder de otte procent.

Forleden var han ude at bede staten om hjælp til at dække et underskud på en milliard efter gennemførelse af flytningen, og det vil han helst tale om.

”Nu var det jo et fortroligt møde, vi havde, og det er ikke den sag, jeg ønsker at bringe frem. De to dagsordner bør ikke blandes sammen."

Men de otte procents effektiviseringskrav er jo en stor del af historien om et meget presset AUH?

”Ja, det er rigtigt. Jeg har sagt, at det er en fejl, at AUH skal effektivisere for otte procent. Det burde have været seks procent. I Viborg har man lavet tilbygninger og renovering af det gamle hospital, og de har et krav på seks procent. Det er lidt det samme i Aarhus, dog i en større målestok. Men man har ikke fået penge til renovering af det gamle. Der er ikke tale om det, man kalder et bar mark-projekt, altså et helt nyt hospital på en bar mark. Bygger man fra bunden, er det en del af aftalen, at man får otte procents effektiviseringskrav, fordi der er større mulighed for at effektivisere end i et sygehus med gamle bygninger, der ikke er renoveret. Der er jo ingen effektiviseringer i det gamle Skejby, så jeg mener, seks procent havde været rigtigt."

Og du skulle have sagt, at du fortryder, at du skrev under på det. Er det korrekt forstået?

”Det er ikke min dagsorden nu, for jeg er klar over, at det er umuligt at komme igennem med det. Det får vi ikke opbakning til, og vi må også stå på mål for de aftaler, vi har lavet. Derfor kan man jo godt fortryde den fejl. Jeg kan godt ærgre mig over det. Jeg var en ung politiker dengang, som ikke personligt skrev under på noget, men var med til at træffe beslutningen. Det var en del af en politisk aftale. Men strengt taget er der tale om en fejl. Jeg står dog ved de aftaler, jeg har lavet," slår regionsrådsformanden fast.

Han påpeger, at AUH samtidig op til flytningen har skullet levere to procents besparelser årligt efter krav fra staten. Det, sammenlagt med nu otte procent og en millard-regning for flytningen, gør en meget svær situation.

"Det er nogle helt vilde krav, når man samtidig har patientrettigheder, man skal overholde," siger Kühnau, som mener, at der skal flere penge til sygehusvæsnet.

"Man bliver nødt til at hæve finansieringen af vores hospitaler og sundhedsvæsen, hvis vi skal undgå et fald i kvalitet. Vi bliver så mange flere ældre i de kommende år. Alene den demografiske udvikling vil kræve en milliard ekstra hvert år, så vi er rigtig, rigtig, rigtig hårdt presset, og på et eller andet tidspunkt må man sige stop. Der er en grænse for, hvor meget vi kan kapere inden for et budget, der i forvejen er alt for stramt. Det vil have konsekvenser for patienterne. Jeg ville være Komiske Ali, hvis jeg sagde andet. Derfor er jeg nødt til at gøre opmærksom på, at de styringsmæssige rammer fra Christiansborg er utilstrækkelige," påpeger regionsrådsformanden.

Senere i år skal Danske Regioner til økonomiforhandlinger med regeringen.

Publiceret 12 May 2019 12:27