Charlotte Green er folketingskandidat i Østjylland.

Charlotte Green er folketingskandidat i Østjylland. Pressefoto

Debat: Urimelig forskelsbehandling af Aarhus Universitetshospital

Østjysk folketingskandidat påpeger, at AUH skal spare mere end alle andre sygehuse

Af
Charlotte Green

Folketingskandidat i Østjylland, Det konservative Folkeparti

Præstegårdsvej 39, 8382 Hinnerup

Sundhedsministeren beskylder regionen for dårlig byggestyring og fraskriver sig ethvert ansvar for besparelserne på Aarhus Universitetshospital. Men sparekravet kommer præcis fra staten, da man indgik aftalerne om byggeriet.

Dengang stillede man centralt et seks gange større sparekrav til AUH end Rigshospitalet. Det er den reelle årsag til, at sygehuset nu udhuler deres ekspertise, fyrer personale og kommer til at udsætte patienter for længere ventetider og større afstand til behandling.

Flytteomkostninger og effektiviseringskravet fra staten kommer oven i det effektiviseringskrav, der skyldes de stigende medicinudgifter. Dermed er personalet er på forhånd skåret ned hen over de sidste år, fordi der ikke er statslig vilje til at bremse i medicinudgifter ved prioritering eller bedre forhandlinger. Nu kommer så det kæmpe statslige sparekrav til AUH, der er større end alle andre sygehuse. Og det er lige præcis sundhedsministerens ansvar, at vilkårene for at drive sygehus er forskellige i de forskellige egne af landet.

Forskellene er til at tage at føle på. Ifølge rigsrevisionens beregning skal AUH spare 467 millioner kroner og Rigshospitalet 69 millioner kroner på driften ved sammenlægningen endda i 2012 priser. Det giver et vidt forskelligt udgangspunkt for driften af et nyt sygehus, foruden selvfølgelig at der ikke var sat penge af til selve flytningen og omkostninger ved byggestyring, det kommer jo oveni. Det giver et tredobbelt pres på økonomien, som selvfølgelig får konsekvenser for patienterne og ikke mindst for Østjylland.

Forskelsbehandlingen skal stoppes. Som konservativ kandidat med rødder i sundhedsvæsnet er det helt, helt urimeligt for patienterne og hele vores område. Jeg vil arbejde for ligebehandling af Aarhus Universitetshospital og stop for urimelige sparekrav.

Publiceret 20 May 2019 07:34