Ilse Sand fra Lading er psykoterapeut, præst og forfatter. Hun har skrevet flere bøger. Blandt andet 'Elsk dig selv' og 'Introvert - eller særligt sensitiv.'

Ilse Sand fra Lading er psykoterapeut, præst og forfatter. Hun har skrevet flere bøger. Blandt andet 'Elsk dig selv' og 'Introvert - eller særligt sensitiv.'

Et godt råd:

Brug julen til at tale ud

Er en relation blevet kølig? Julen kan være den perfekte anledning til at tø den op

Af
Ilse Sand

Lading. Psykoterapeut

præst og forfatter

Anledning Nogle gange kan der snige sig en afstand ind mellem to venner. Måske oplever du, at den anden har trukket sig, så relationen er blevet mindre tæt eller varm.

Julen er hjerternes tid. Derfor gør det op til jul særligt ondt, hvis der er knas i et forhold til en vigtig ven eller familierelation. Julen er samtidig en rigtig god anledning til at skabe en hyggelig situation - fx med levende lys og et glas gløgg – og få talt sammen.

"Den største gave, du kan give, er et lyttende øre. Hvis du giver den anden lejlighed til at udtrykke det, vedkommende ikke har fået sagt, kan det give et gennembrud, så relationen igen bliver nær og varm”, siger Ilse Sand og fortsætter:

"Afstand skyldes nemlig ofte, at vi har tanker eller følelser, som vi er brændt inde med. Da de fleste af os har lettere ved at få sagt det positive, er det usagte sandsynligvis negativt. Hvis den anden kan få udtrykt sine negative følelser direkte til dig, behøver vedkommende ikke længere udtrykke dem passivt, og hans eller hendes lyst til at lægge afstand til dig vil blive mindre og måske helt forsvinde.

Invitér den anden til at sige det, der er i vejen

Hvis du selv er en smilende, sød og kærlig person, som gør dig umage med at være en god far, mor, ven, mand eller kone, skal du være særlig opmærksom. Det er nemlig svært at få sagt det negative til en sød og smilende ven eller familierelation. Hvis du oplever, at andre lægger afstand til dig, er det nok, fordi de ikke oplever at kunne give udtryk for eksempelvis irritation eller vrede i forhold til dig uden samtidig at komme til at føle sig som en skidt person. Derfor vælger de at lade være med at sige tingene ligeud og lægger i stedet afstand.

Hvis du tror, det kan være tilfældet, skal du i gang med at vise, du godt kan tåle at høre det negative", siger Ilse Sand og giver i det følgende nogle eksempler på, hvordan du kan vise åbenhed over for negative følelser. Læg mærke til, at moren, faren og manden her overdriver deres gæt i negativ retning og bruger stærke ord som "rædselsfuld", "hader" og "jordens største idiot".

Eksempel 1

Mor: Jeg ved godt, jeg nogle gange har været en rædselsfuld mor.

Søn: Ligefrem rædselsfuld ved jeg nu ikke, men jeg har godt nok nogle gange været ret irriteret på dig.

Mor: Selvfølgelig har du det. Fortæl noget mere om det.

Hvis moren i stedet havde brugt et mindre stærkt ord for eksempel ”en lidt irriterende mor en gang imellem”, ville det have været sværere for sønnen at komme med sit ”ret irriteret”.

Eksempel 2

Far: Jeg ved, det er naturligt, at børn både elsker og hader deres

forældre. Jeg kan godt forstå, hvis du nogle gange har hadet mig.

Søn: Jeg har ikke hadet dig, men jeg har godt nok været meget vred.

Far: Sig noget mere om, hvor vred du har været, og hvordan du har haft det.

Hvis faren her ikke havde turdet tage ordet ”hade” i sin mund, havde sønnen nok heller ikke turdet udtrykke sit ærlige ”meget vred”.

Eksempel 3

Mand: Jeg ved godt, du indimellem synes, jeg er jordens største idiot.

Kone: Måske ikke den allerstørste (hun ler).

“Dialogerne viser, hvordan du ved at bruge stærke ord, kan skabe en ramme, hvor det bliver muligt at tale om negative følelser. Ærlige samtaler kan fjerne distancer og åbne op for en højere grad af fortrolighed, varme og forståelse” slutter Ilse Sand.

Publiceret 23 December 2019 10:30