Mette Lomholt mistede for fem år siden sin søn August halvejs i graviditeten. Nu har hun samlet ind og doneret en kølelift til Regionshospitalet Randers, som chefjordemoder Lone Neumann og jordemoder Heidi Himmelstrup har taget imod. I baggrunden ses Mettes mand René Lomholt og deres yngste datter Ida.

Mette Lomholt mistede for fem år siden sin søn August halvejs i graviditeten. Nu har hun samlet ind og doneret en kølelift til Regionshospitalet Randers, som chefjordemoder Lone Neumann og jordemoder Heidi Himmelstrup har taget imod. I baggrunden ses Mettes mand René Lomholt og deres yngste datter Ida. Foto: Helle Brandstrup Larsen.

Mette mistede sin lille søn: Nu hjælper hun andre forældre i samme situation

For fem år siden mistede Mette Lomholt og hendes mand deres søn i 21. graviditetsuge. Nu har hun samlet penge ind og doneret en kølelift, som kan hjælpe andre forældre i samme situation

"Det ville være dejligt, hvis vi kunne sige, at vi var de sidste, der skulle opleve det."

For godt fem år siden mistede Mette Lomholt og hendes mand deres søn halvejs i graviditeten. Og desværre er det et vilkår på fødeafdelingerne, at nogle babyer må tage afsked med livet, nærmest før det er begyndt. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Nu har Mette Lomholt samlet penge ind og doneret en kølelift, som kan hjælpe andre forældre, som kommer i den samme svære situation. Torsdag besøgte hun fødeafsnittet på Regionshospitalet Randers, hvor liften er taget i brug.

Mette Lomholt gik i oktober 2014 ubekymret til 20-ugers scanning. Hun og hendes mand ventede deres andet barn. Ved scanningen fik de den ulykkelige besked, at deres søn havde flere hjertefejl, som han ikke ville kunne overleve.

Derfor blev fødslen sat i gang, velvidede at parret måtte tage afsked med deres søn. Fødeafdelingen i Herning, hvor fødslen foregik, havde på det tidspunkt ingen kølelift. Derfor kunne sønnen kun være hos dem på stuen i kortere intervaller, inden han skulle køres til kapellet.

"Jeg fødte August om aftenen, og han blev kørt til kapellet om natten, da vi skulle sove. Det var svært, for han var her jo på lånt tid. Vi vidste, at vi dagen efter skulle sige farvel," fortæller Mette Lomholt.

Havde fødeafdelingen haft en kølelift, kunne han være blevet hos dem om natten, og det havde måske skånet parret for nogle af de svære tanker, som de pludselig stod med.

"Jeg havde den følelse, at han jo bare blev lagt i et køleskab. Det er en træls oplevelse at have med," fortæller Mette Lomholt.

"Jeg kan ikke sige, at vi helt sikkert havde brugt køleliften, hvis den havde været der. Men vi havde en datter, der ikke var så stor, og det kan godt være, at vi kunne have haft hende lidt mere med i det, hvis vi havde haft muligheden for at tage ham med hjem," siger Mette Lomholt.

Kølelift.

Kølelift. Foto: Helle Brandstrup Larsen

I dag er Mette Lomholt 37 år og mor til to døtre på otte og fire år. Hun bor i Sdr. Felding ved Herning, og det havde været nærliggende for hende at donere køleliften til det lokale sygehus. Men faktisk var hospitalet i Herning det første i Danmark, som fik doneret en kølelift i 2018.

Mette Lomholt fik i stedet kontakt til Regionshospitalet Randers, og her har personalet taget imod tilbuddet med åbne arme.

"Vi ved, at andre hospitaler har gode erfaringer med kølelifte, fordi det er så svært at sige farvel, før man får sagt goddag," fortæller jordemoder Heidi Himmelstrup.

Med køleliften får familierne mere tid til at se og mærke det lille menneske, de mister.

"Når forældre mister et spædbarn, sker det ofte uventet. Vi ved fra forskningen, at det hjælper dem i deres bearbejdning af sorgen at sænke processen. På den måde kan køleliften være en støtte for dem," siger Heidi Himmelstrup.

I 2019 skete det 22 gange, at forældrepar tilknyttet Regionshospitalet Randers mistede deres barn fra 14. graviditetsuge og frem, heraf fem i den sidste tredjedel af graviditeten.

jr

Publiceret 06 June 2020 13:56