Nødbremserne gør en stor forskel for trafiksikkerheden. Men der er stor forskel på, hvordan de virker, viser test af 19 helt ny bilmodeller. Foto: FDM

Nødbremserne gør en stor forskel for trafiksikkerheden. Men der er stor forskel på, hvordan de virker, viser test af 19 helt ny bilmodeller. Foto: FDM

Automatiske nødbremser er blevet bedre

De nye nødbremser, der selv stopper ved forhindringer, redder menneskeliv. Men der er stor forskel på, hvor effektive de er, viser stor test

Af
Jens Overgaard

forbedringer Du mærker den ikke i det daglige. Men hvis der er risiko for ulykker, har den stor effekt.

Vi taler om den automatiske nødbremse, som er blevet en del af standardudstyret i flere og flere biler, og som selv bremser bilen, hvis du ikke reagerer ved forhindringer.

Men der er stor forskel på, hvor effektivt bremsen virker. Det viser en undersøgelse, hvor FDM og en række europæiske motorjournalister har testet nødbremserne.

I testen blev 19 testede bilmodeller afprøvet. Her klarede de 18 sig til karakteren "godt", mens en enkelt bilmodel måtte nøjes med karakteren "middel".

I toppen lå modeller som BMW 1-serie, der kan bremse bilen helt ned ved 85 km/ t., mens der var en jævn fordeling med Tesla Model 3 ved 80 km/ t., Mazda3 ved 70 km/ t., Toyota Corolla ved 65 km/ t. og Renault Clio med 60 km/ t., mens VW T-Cross lå i bunden med 45 km/ t.

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos FDM, konstaterer, at bilerne er blevet mere sikre inden for en kort årrække.

"Der er sket en enorm udvikling inden for nødbremser de senere år. Hvor den maksimale hastighed for bare få år siden var 30 km/ t. i de fleste biler, hvis bilen skulle nå at bremse helt ned, klarer de fleste i dag mindst 50 km/ t. De bedste systemer kan bremse bilen helt ned med hastigheder over 80 km/ t.," lyder meldingen fra Søren W. Rasmussen.

Sikkerhed

Nødbremsens evne til at gribe ind og bremse bilen, hvis føreren overser en kritisk situation, vurderes til at være det største bidrag til sikkerheden i trafikken siden sikkerhedsselen.

En undersøgelse fra Storbritannien viser, at bilers nødbremser alene på De Britiske Øer over 10 år vil redde 1.100 liv og forhindre 122.000 i at komme til skade.

I vores svenske broderland har en tilsvarende undersøgelse af 2.000 trafikuheld i byområder vist, at biler med nødbremser reducerer bilisters personskader med op mod 64 pct. ved påkørsel bagfra over for biler uden en nødbremse.

Mens de første generationer af nødbremser udelukkende kunne bremse ned for faste genstande som andre biler, tegner der sig en ny standard, hvor nødbremsen også kan reagere på bløde trafikanter som fodgængere og cyklister.

De nyeste systemer kan også reagere i mørke og nedsat sigtbarhed.

Skal bilerne en dag kunne køre af sig selv, er det nødvendigt, at de også selv kan bremse for alt og alle under alle kørselsforhold. Her er nødbremsesystemerne allerede nået et godt stykke og har på få år forbedret trafiksikkerheden markant.

I dag er nødbremsen et krav for at få de maksimale fem euro NCAP-stjerner.

Men det er det dog ikke alle bilmodellerne, som har det. EU arbejder dog på, at automatisk nødbremse skal være et krav i nye biler fra 2022.

Publiceret 26 November 2019 14:59