Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Madtilbud til ældre er hverken vakuumpakket smørrebrød eller gulerodsstave

Artiklens øverste billede
Karin Østergaard.

Enhver med kostfaglig indsigt må glæde sig over Favrskov kommunes nye tilbud til svage ældre. Der er ingen tvivl om, at der for mange er tale om en forbedring, som måske kan være med til at afhjælpe underernæring. Så hvor er det ærgerligt, at der sås tvivl om ordningen med udsagn som, at de ældre skal spises af med gulerodsstave og magert pålæg.

Ved man bare lidt om, hvad der lægges vægt på, når kostfagligt personale laver mad til ældre, så ved man også, at det handler om at gøre de små portioner så indbydende og energitætte som muligt for at skærpe den lille appetit og sikre nødvendige næringsstoffer, selv om den mængde, der spises, er begrænset. Det er noget andet end at skulle se på den samme pålægspakke i en hel uge, fordi man jo helst ikke smider mad ud og ikke kan have det store udvalg, hvis man er enlig og småspisende.

Som det fremgår af et indslag i TV2 Østjylland er man bange for at miste valgfrihed, og det kan der måske være noget om. Men fem forskellige pakker at vælge imellem i en uge og fem nye i den næste, det er vel større variation, end de fleste er vant til, og mon ikke de fleste vil finde det mere spændende end de to flade med rullepølse, som formand for ældrerådet Erik Bertelsen viste frem, men måske det er hans livret?

Og når vi nu er ved valgfrihed. Alle jer, der spiser i en madordning på arbejdet, er vel godt nok tilfredse med, at andre har valgt, hvad I skal spise, så længe det er velsmagende. For ikke at tale om familierne, mon ikke også de fleste her er vant til, at der er én, der står for maden? Mange ældre mænd er vist vant til at spise det, konen sætter på bordet, uden at tænke nærmere over valgfriheden.

Af Lokalavisen uge 16 og af Mette Nøhrs facebook-opslag fremgår det, at hun frygter, at de ældre fremover skal spises af med magert pålæg og gulerodsstave. Det er ærgerligt, at hun ikke sætter sig ind i, hvad madservice tilbyder ældre, når det er professionelt kostfagligt personale, der laver maden. Sund mad til småspisende ældre er IKKE det samme som plantebaseret kost til fedtforskrækkede yngre kvinder.

Yderligere er det en misforståelse, at maden vakuumpakkes. Den pakkes i beskyttet atmosfære (en blanding af kuldioxid og kvælstof, der hindrer vækst af mikroorganismer og bevarer vitaminerne), så både den kulinariske, hygiejniske og ernæringsmæssige kvalitet bevares bedst muligt. Det er præcis på samme måde, det pålæg man køber i supermarkederne, er pakket. Det har cirka en måneds holdbarhed, og det er der vel ingen, der synes er mærkeligt, men når pakken er åbnet, har det kun få dages holdbarhed. I det kommunale tilbud er maden pakket i portioner, så borgeren hver dag får noget, der er nyåbnet og dermed af bedste kvalitet. Der er ingen grund til at frygte, at de småspisende bliver dårligere stillet, hvis de vælger dette tilbud. Tværtimod kunne det være, de fik lidt mere appetit, når der er mere at vælge imellem i stedet for måske at nøjes med en enkelt pakke pålæg og bruge af den, til den er spist op.

At mange har fravalgt ordningens, skyldes nok hverken manglende valgfrihed eller dårlig kvalitet, men derimod prisen. En pakke af det billigste rugbrød koster omkring fem kroner, og en pakke pålæg kan fås til en 10'er. Måske skal der også lidt smør, lidt mayo eller italiensk salat til, men mon ikke man vil kunne få de to daglige halve stykker rugbrød for under 25 kroner?

At det så ikke er så spændende, og at den står på spegepølse i den ene uge og rullepølse i den næste uge, og at både rugbrød og pålæg i bedste fald er tørt sidst på ugen, er en anden sag. Så hvis politikerne mener det alvorligt og gerne vil give borgerne et sundt og velsmagende tilbud, kunne det jo være, man skulle prøve at finde mere end de nuværende fem kroner i tilskud til ordningen.

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen