Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvor blev den frie leg af i vores skoler og dagtilbud?

Artiklens øverste billede

Radikale Venstre i Favrskov ønsker at frisætte vores dagtilbud og skoler, så legen igen kommer i centrum.

Vi mener også, at kommunalpolitikerne i Favrskov Kommune aktivt skal kæmpe for en kortere skoledag, så vores børn og unge igen får tid til at dyrke deres sociale fællesskaber.

For alt for længe har det kun handlet om læring både i skolen og SFO’er, børnehaver og vuggestuer. Det har næsten været bandlyst at tale om børn og unges udvikling igennem den frie leg og deres kreative aktiviteter.

Og fritidspædagogik har i mange år næsten været et skældsord. Men fritidspædagogik er helt almindelig pædagogik, der anvendes i al form for pædagogisk arbejde. Her tages der netop udgangspunkt i, at den professionelle skal være understøttende og guidende i børn og unges leg og IKKE styrende.

I dag er vi nået så langt ud, at de voksne også bestemmer, hvem og hvad børnene skal lege i deres eneste frirum i skolen, nemlig frikvarteret.

Det er faktisk os voksne, der totalt har mistet forståelsen for, hvordan børn og unge udvikler sig til hele mennesker. Det gør de bestemt ikke under total kontrol, tværtimod bliver de uselvstændige og mister selvværd og selvtillid.

For eksempel når børn diskuterer en regel i en leg, tolker vi voksne det alt for ofte som konflikt. Det er ikke en konflikt, det er en meningsudveksling, der skal klargøre, hvordan reglerne i en leg skal tolkes. Det gælder om at give børn og unge lov til at øve sig i, hvordan man agerer i forskellige sociale arenaer.

Pædagogikken er her at lytte til problemstillingen og sætte ord på børnenes individuelle hensigter, så børnene i fællesskab får en forståelse af, hvordan de kan løse deres problem. Med den pædagogiske tilgang udvikler børn og unge redskaber til selv at kunne agere i deres sociale samspil med andre jævnaldrende børn og unge.

Derfor ønsker vi i Radikale Venstre Favrskov, at der ikke hele tiden er en voksen over dem, men i stedet give børn og unge deres ret til mere fritid tilbage, så de kan dyrke deres venskaber og den fri leg.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen