Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Brogården bør genopføres og gøres større

Artiklens øverste billede
Egnsarkivet i Søndergade 26 i Hinnerup anno cirka 1930. Privatfoto

Brogården var indtil 1848 en firelænget gård på seks tønder hartkorn. Da Brogården var nedrevet, blev der på samme sted opført en skovfogedbolig med et jordtilliggende på under en tønder hartkorn. Stuehuset er i dag hjemsted for egnsarkivet. Mod syd og øst er bindingsværket erstattet af mursten, men det er nok de færreste, der ved, at der under tagpladerne er stråtag.

Da jeg i 1980’erne havde set de solide fysiske rammer, der var på egnsarkiverne i Hadsten og Hammel, synes jeg, det var helt uforsvarligt af Hinnerup kommune at placere egnsarkivet i Brogårdens stuehus. I 1988 var der hverken kopimaskine eller digitalt udstyr, så alle arkivalier var originale. Det hjalp, da det brandsikre rum blev færdig, men det blev ret hurtigt fyldt op.

Ingrid Degn foreslår i Lokalavisen 8. september at restaurere huset, fordi det er byens ældste og en stor oplevelse for skoleklasser at komme der. Men husets tilstand gør, at der i stedet for restaurering vil være tale om en genopførelse, og i så fald burde man lave det større, så det var mere brugbart.

I Brogårdens stuehus er der i dag otte kontorarbejdspladser plus arkivskabe og reoler. Der er så få ledige kvadratmeter, at der kun skal være ganske få gæster, før det føles overfyldt, og en skoleklasse er helt uoverskuelig.

Mens det stadig var Hinnerup kommune, fik foreningen for bygningsbevaring og landskabskultur lavet en vurdering af de bevaringsværdige bygninger i stationsbyområdet. På en skala med 1 som højeste bevarings værdi og 9 som laveste fik Brogårdens stuehus en bevarings værdi på 4.

Det, der er bevaringsværdigt, er de rutiner og det arbejdsmiljø der er opstået i løbet af de godt 30 år, arkivet har været der, for man går jo ikke og tænker på de ydre rammer til dagligt.

Brogården og fortællingen om den blev synliggjort af Aage Schøler, der var formand for arkivet i 1986, og billedet af Brogården har lige siden været egnsarkivets logo.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen