Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Vi skal langtidsplanlægge udviklingen i de fire hovedbyer i Favrskov

Artiklens øverste billede
Erling Høj Sørensen. Pressefoto

Hvordan kan vi tiltrække, fastholde og udvikle i hele Favrskov Kommune?

At Favrskov Kommune er en attraktiv kommune at flytte til, er en konstatering, viser tallene tydeligt. Men det ses også, at det især er i den østlige den af kommunen, at den største tilflytning sker.

I den østlige del af kommunen, Søften og Hinnerup tiltrækkes familier og erhverv. Byerne ligger i umiddelbar nærhed af Aarhus kommunes vækstretning (Aarhus N, Skejby samt Lisbjerg).

Det stiller krav til, at Favrskov Kommune også har øje for at tiltrække nye tilflyttere til de andre større hovedbyer, Ulstrup, Hammel og Hadsten samt de mindre byer, hvor der viser sig udviklingspotentiale, således vi får udvikling i både øst og vest og ikke får afvikling mod vest og alene udvikling imod øst.

Hvad kan vi gøre for at tiltrække nye tilflyttere til hele kommunen?

Ja, vi skal sørge for, at der er byggegrunde til salg fordelt over kommunen og en smidig sagsbehandling.

Vi skal sørge for byfortætning, også op i højden, det vil give bykerner, hvor der dannes bedre grundlag for såvel et godt og varieret handelsliv som kulturliv. Der bør i byfortætningen også indtænkes seniorboliger såvel ejer som andels- og lejeboliger. Vi skal tilstræbe en god blanding, så vi skaber en harmonisk befolkningssammensætning og hermed bibeholde sammenhængskraft.

Vi skal for alt i verden undgå knopskydning og tilfældigt byggeri i bymidterne.

I de fire hovedbyer er det nødvendigt med en mere tilbundsgående og længerevarende lokalplan. Der bør investeres i en decideret masterplan - en større gennemarbejdet helhedsplan, med professionelle byplanlæggere ved roret, for hver af de fire hovedbyer med byudvikling, der rækker mindst 20-30 år ud i fremtiden.

Dermed kender både borgere og investorer udviklingsplanerne for fremtiden, således der kan planlægges og investeres efter dem, lidt som at følge en bageopskrift for til sidst at stå med at lækkert og godt produkt i den anden ende.

Temaer i byplanlægningen skal være sammenhængskraft, bæredygtighed og arkitektoniske elementer, som sammen kan frembringe hyggelige byrum, hvor der er plads til såvel handel, erhverv, kultur og beboelse.

Bliver jeg valgt ind i byrådet, vil jeg blandt andet arbejde for ovenstående.

Og så kommer vi heller ikke uden om, at der også skal tænkes trafik, dagtilbud og skoler med videre ind i byplanlægningen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold