Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Derfor kan man ikke altid benytte det nærmeste sygehus

Artiklens øverste billede
Birgit Christensen. Pressefoto

Kan man altid benytte det nærmeste sygehus?

Svaret er ret enkelt, nej.

Det kan føles uforståeligt og besværligt at man bor blot otte kilometer fra et sygehus, og så tilhører vi det, der ligger 30 kilometer væk, det kan jeg ikke fortænke nogen i.

I den østlige del af Favrskov Kommune er det et vedvarende ønske, at vi skal høre til Skejby Sygehus. Jeg har selv i min første tid som regionsrådsmedlem forsøgt at få det til at ske, men må erkende at det ikke vil lykkes, og jeg vil gerne forklare hvorfor.

Aarhus Kommune er meget stor, og sygehuset er ikke stort nok til at kunne rumme borgere fra vores kommune også. Samt at Skejby Sygehus rummer mange specialafdelinger.

Sygehuse er opbygget med forskellige specialer. Det er vores sundhedsstyrelse, der bestemmer, hvor de enkelte specialer må være.

Det vil sige, at alle specialer ikke er alle steder. Vi bliver altså nødt til at flytte rundt efter specialet, hvis det er en specialiseret funktion, man har brug for.


Hvis du har et almindeligt forekommende problem med for eksempel hjertet, kan den almindelige medicinske afdeling måske hjælpe dig, på det sygehus du hører til, men hvis der skal større ekspertise til, bliver du nødt til at komme hen, hvor specialisterne er til rådighed. Alene det gør, at mange også fra Favrskov alligevel ender på Skejby Sygehus.

For at holde sin specialviden og rutine i orden er det nødvendigt, at særlige operationer udføres rigtig ofte, derfor skal der et vist befolkningsgrundlag til for at opretholde denne ekspertise.

Der er lavet en aftale om, at fødende fra 8382 området kan benytte Skejby Fødeafdeling. Men man kan komme i den situation, at der alligevel ikke er plads, og så er det borgeren fra Favrskov, der skal til Randers.

I forhold til skadestuefunktionen, der nu hedder akutafdelingen, så skal man jo altid ringe først. I den situation kan man indimellem blive vejledt hen til det sted, hvor der er kortest ventetid, det kan være Skejby.

Borgere fra Aarhus, der endda bor tættere på end Favrskov borgerne, kan også skulle flytte sig efter andre sygehuses specialer, brokoperationer for eksempel er de specialister i på Horsens Sygehus, så Aarhusborgeren kan også skulle flytte sig efter et andet sygehus end Skejby.

Sygehusene har oparbejdet et system, hvor de laver fælles aftaler i forbindelse med særligt pressede situationer, for eksempel influenza epidemi, eller senest corona epidemien, hvor de laver en morgenbriefing og forsøger at dirigere belastningen derhen, hvor der er bedst plads. Det kommer både patienterne og personalet til gode, men for borgeren betyder det, at man kommer til et sygehus, der måske ligger langt væk fra bopælen.

Vi skal huske på, at indlæggelsestiden i gennemsnit kun er få dage, mange når ikke engang at få besøg af pårørende, før de igen er hjemme. Jeg tror, vi alle gerne vil have den bedst mulige behandling, når vi bliver syge. Derfor kan vi ikke altid få det nærmeste sygehus.

Læs også

Del artiklen