Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

De overgår hinanden med visioner og gyldne løfter i slutspurten

Artiklens øverste billede

Avisens debatsider har de seneste uger været overtaget af lokalpolitikere, som er vågnet op af deres 4-årige dvale, og som nu i kappestrid kæmper om at overgå hinanden med visioner og gyldne løfter i slutspurten.

Alle som én strør politikerne gavmildt om sig med mere eller mindre gyldne løfter, primært målrettet byboere og børnefamilier. Det tragikomiske er, at politikerne forsøger at få os vælgere til at glemme besparelser og forringelser de seneste fire år. Måske derfor er der så mange valgløfter.

I løfterne fra de fleste politikere er de små byer og samfund først her på falderebet kommet på dagsordenen. Nogle kandidater nævner de sædvanlige fraser: Byudvikling, frihed til forskellighed, ildsjæle og naturlige ”perler”. Vi, der bor her i de mindre byer, ved det jo godt. Her er dejligt at bo, her er tryghed, her er lokale ildsjæle men politikerne glemmer os lidt for hurtigt, så snart de har fået deres taburet at klæbe sig til. Hvad vil I tilbyde os, oveni alt det vi uden politikernes hjælp selv har skabt? I kan give os de busruter tilbage, som I har sparet væk, så børn unge og ældre kan komme til og fra skoler, uddannelse og indkøb.

Vi skatteydere i de mindre byer og samfund har i den foregående valgperiode mistet mere end, hvad vi har fået. Vi har mistet busruter og busafgange, og mange har derfor købt en bil for at kunne passe job eller uddannelse. Resultatet ser I, kære politikere, på indfaldsvejene i retning af Aarhus især. Vi holder kofanger ved kofanger. Politikerne har svigtet deres opgaver og flotte ord om grøn omstilling.

Tilbage står vi i de små bysamfund og tænker: Byrådet har i den seneste valgperiode gjort den offentlige trafik markant ringere for os, som ikke bor i de tre hovedbyer, samtidig med at det er i landområderne, politikerne har planlagt placeringen af vindmøller, som vil få værdien af vores huse til at falde yderligere, da der også er blevet længere til offentlig transport. Tak til politikerne.

Nogle politikere taler positivt for at få letbanen til Hinnerup, med stoppested ved rådhuset. Alle, som er ved sine fulde fem, ved jo godt, at anlægsudgifterne vil blive højere end budgetteret, og at det vil betyde yderligere besparelser på den offentlige trafik og velfærd. Læs: nedlæggelse af ruter til og fra de mindste byer og færre varme hænder.

Samtidig har kommunen svært ved at få servicen til de ældre til at hænge sammen. De årlige besparelser på ældreområdet er så sikkert som amen i kirken. Besparelser, som betyder et yderligere arbejdspres på SOSU’ere med varme hænder. I fremtiden vil der være mange flere ældre end nu, som skal have hjælp, men der vil være færre hænder, da besparelserne jo betyder, at lønnen til de faggrupper med varme hænder ikke er attraktiv. Alligevel rammer besparelser altid de faggrupper, alt i mens budgettet bliver spist op af faggrupper med kolde hænder, kommunale DJØFFERE i administrationen. Den kommunale administration, som det seneste årti er vækstet med enorme beløb. Det kan og må ikke blive ved med at fortsætte. Den kommunale administration er blevet så stor, at den æder alle tilskud op, hvilket betyder at de midler, der bliver afsat til børn, ældre og handicappede, bliver spist op af den kommunale administration. En administration, hvor flere centrale medarbejdere har svært ved at håndtere det kommunale kreditkort. Ingen kvaler skatteborgerne betaler.

Og det kan ikke være rigtigt, at nogle politikere fortsat er for at investere massivt i elektrificeret letbane til Hinnerup, hvorefter samme byråd vedtager, at andre områder i kommunen får ”glæden” af vindmøller og frataget deres busruter, fordi omkostningen til letbanen blev højere end beregnet. Vi ved alle, at rådhusets og regionens talnørder vil regne forkert, som altid. Alle offentlige anlægsprojekter ender per definition altid med enorme budgetoverskridelser.

Mange politikere taler for grøn omstilling, letbane og elbiler. Strømmen hertil kommer fra vindmøller.

I så fald vi ikke kan undgå vindmøllerne i Favrskov Kommune, så placér dem på lokationer, hvor der i umiddelbar nærhed findes mange villaejere med eksklusive elbiler fra Tesla, Audi med flere i garagen. Her på markerne sydøst for Engdalsvej Øst, Søften. Jeg tænker her i disse klimavenlige boliger på disse adresser, at kommunalpolitikerne især oplever stor iver for yderligere grøn omstilling. Så burde det vel rimelig vis også primært være på disse adresser, at borgerne kan “nyde” udsigten til en eller flere vindmøller, som lader deres bil, cykler og elektroniske devices op. Tænk på al den signaleffekt, det ville give, at pendlere i tog og på E45 vil kunne se vindmøller og/eller solcelle-marker som det første i Søften Ø’s mondæne bydel, fremfor gemt væk på Lars Tyndskids Mark ved byerne Sall, Farre, Ødum, Røved og Thorsø Jvf. Favrskovs nuværende officielle Vindmølleplan anno 2013.

Jeg ønsker svar på følgende:

1: Hvor vil i placere vindmøller og solceller parker i fremtiden?

2: Er Letbanen til Hinnerup begravet?

3: Hvor meget vil i beskære den kommunale administration i den næste valgperiode?

Læs også

Del artiklen