Efter en lang nat på rådhuset lader politikerne til omsider at forstå aarhusianernes modstand mod byfortætning
Jacob Bundsgaard er stadig borgmester trods historisk nederlag for socialdemokraterne. Blå blok vinder samlet set et mandat, mens dramaet i Venstre endnu ulmer.
Tillykke Aarhus. I har tidligt onsdag morgen fået et nyt byråd, og mens vi må vente til eftermiddagen på at få sat alle navne på de byrådspolitikere, der skal styre og udvikle Aarhus gennem de næste fire år, står det allerede nu klart, at socialdemokraterne med en tilbagegang på 9 pct. må vinke farvel til tre mandater; et historisk dårligt resultat som må kalde til selvransagelse hos byens ellers dominerende parti.
Ikke siden kommunalreformen har partiet klaret sig dårligere. Det ville være oplagt at skylde skylden på Mor Mettes slettede sms’er og aflivede mink. Borgmester Jacob Bundsgaard er da også kløgtig nok til at undgå den lette forklaring al den stund, at man ikke kan tale om nogen entydig, nedadgående landstendens for socialdemokraterne. Når partiet skal evaluere, vil det oplagte spørgsmål, også for S være, om partiet fortsat er et parti for den almindelige aarhusianer, der føler sig klemt i byfortætningen og overhørt i borgerhøringerne.
I det hele taget lader det til, at valgkampen omsider har fået politikernes øjne op for, hvor meget byfortætning og bekymringerne for bevarelsen af en genkendelig by fylder for aarhusianerne. Det var, hvad de mumlede om, da de onsdag morgen forlod rådhuset i træt tilstand. Om det vil resultere i mere borgerinddragelse og høringer, der reelt bliver hørt, vil den kommende byrådsperiode vise.
Selvransagelse må også stå øverst på dagsordenen hos Venstre, der efter tirsdagens valg ikke længere kan kalde sig byens næststørste parti. Den position er indtaget af de konservative, der blandt andet med et stærkt kandidatfelt, har ført en sikker valgkamp og får i alt fem pladser i byrådet – en fremgang på hele fire. Med det stød i ryggen går spidskandidat Steen Stavnsbo efter rådmandsansvaret for Teknik og Miljø, men den endelige kabale er endnu ikke lagt – ja i princippet har partierne helt frem til 7. december, før en endelig konstituering skal være på plads.
De næste døgn kan blive dramatiske i V – særligt når vi onsdag eftermiddag kender de personlige stemmer.
Så lang tid har Venstre ikke til at finde ud af, hvordan partiet skal komme videre efter en tilbagegang på to mandater, mens elefanten i rummet – balancen mellem tidligere spidskandidat Bünyamin Simsek og den nye Christian Budde – stadig tumler rundt. De næste døgn kan blive dramatiske i V – særligt når vi onsdag eftermiddag kender de personlige stemmer. En ting står dog allerede klart: partiet har brug for en helt ny partiorganisatorisk linje, hvis man vil gøre sig reelle forhåbninger om fremgang. Der skal ryddes op.
SF’s spidskandidat Thomas Medom er sikret en rådmandspost. Hvilken afhænger af den endelige konstituering, men mon ikke han bliver i Børn og Unge. Indtil videre kan partiet fejre en ikke overraskende fremgang på 4,6 pct. Under valgkampen har SF været markante på borgernære velfærdsområder og bliver honoreret af vælgerne. Onsdag eftermiddag vil det vise sig, hvem partiet får i byrådet. Er man til seriøsitet, faglighed og saglighed bør man krydse fingrene for Jan Ravn Christensen, der risikerer at flyve under radereren blandt vælgerne, men som når stjernerne i det daglige, slidsomme byrådsarbejde.
Trods en samlet borgerlig fremgang på et mandat kiggede Bundsgaard mod venstrefløjen ved konstitueringen, og Enhedslisten bliver belønnet for en fremgang på 2,7 pct. – nok til et ekstra mandat - med en plads i Magistraten, hvor også Nye Borgerliges debuterer med et sæde til den tidligere Venstremand Henrik Arens.
Dansk Folkeparti er fra nytår byrådets mindste medlem. Set i lyset af partiets generelle kraftigt nedadgående formkurve, har den nye spidskandidat Jakob Søgaard Clausen ført en profileret valgkamp bygget på troværdighed, og mange flere ville sikkert have givet ham en stemme, hvis partiet hed noget andet. Noget af en bedrift, og hvis nogen kan genrejse DF lokalt – og måske nationalt – sidder manden i Aarhus Byråd i den kommende periode.
De Radikale gik frem med et mandat og Rabih Azad-Ahmad er efter alt at dømme fortsat magelig rådmand for Kultur og Borgerservice.
Det efterlader to valgmuligheder, når Venstre skal vælge magistratsområde; Sociale forhold og Beskæftigelse eller Sundhed og Omsorg. S sidder tilbage med kortet, der ikke bliver trukket. S for Sorteper.
