Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Fordelingen af byrådsmedlemmer fra øst og vest er blevet meget mere ulige

Artiklens øverste billede
Clément Blain. Pressefoto

Et tema i valgkampen har været den omfattende ulighed mellem øst og vest, nord og syd.

Mange kandidater spillede det “lokale” kort. Og for nogle vælgere er det måske et endnu vigtigere resultat end “blå mod rød”. Men hvordan udmønter det sig i resultaterne?

Hvis man runder op eller ned i forhold til indbyggertallet, kan hvert valgsted have ambitioner om at få mindst ét byrådsmedlem og op til fire i Hammel Nord.

Den “perfekte” fordeling mellem vest og øst, hvis vi ønsker en ligelig territorial repræsentation, ville være 11 byrådsmedlemmer fra den vestlige del af kommunen og 14 fra den østlige del.

I 2017 var fordelingen mellem vest (10) og øst (15) ret god uden at være perfekt. Men i øst havde kandidaterne med base i Søften været massive stemmeslugere og samlet seks mandater. Et område, der repræsenterer seks procenter af befolkningen, hentede næsten en fjerdedel af de kommunale mandater hjem. Valget i 2017 efterlod også tre valgsteder uden en direkte repræsentant: Hadsten Syd, Foldby og Lading.

I 2021 ændrede kortet over den lokale repræsentation sig drastisk enten på grund af resultatet eller på grund af flytning.

Fordelingen mellem vest og øst er mere ulige end nogensinde med 7 mod 18. I vest er alle de valgte fra Ulstrup (3) eller Hammel Nord (4). Hvilket efterlader de mere landlige områder uden en direkte repræsentation.

Fordeling af byrådsmedlemmer ud fra hvilket valgsted, der bor i. Illustration: Clément Blain

I øst slugte Søften-kandidaterne dog ikke så mange stemmer og endte med at dele lidt mere med deres naboer. Denne gang er det Hadbjerg, der ligger på førstepladsen med hensyn til overrepræsentation med tre mandater.

Lading har stadig ikke nogen direkte repræsentant og får i denne gruppe selskab af Hammel Syd, Thorsø/Sall/Haurum (som kunne forvente 2) og Laurbjerg/Houlbjerg.

Sammen med Søften nyder Hadsten Nord, Hinnerup Nord og Ulstrup alle godt af en ekstra plads ved bordet i forhold til deres størrelse.

Interessant nok er Ulstrup stadig repræsenteret af de samme tre byrådsmedlemmer: Flemming Nørgaard, tidligere 1. viceborgmester, Lars Storgaard, tidligere 2. viceborgmester, og Søren Gade, tidligere medlemm af både Planudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Hvis de ikke kan skabe de forandringer, som folk i Ulstrup forventer, hvem kan så?

Alligevel er resultatet her. Det er let at vide, hvad der mangler rundt om hjørnet, hvad der kan forbedres næste gang. Det er menneskeligt. Men det kræver et reelt engagement at gå ud og forstå de områder, som er underrepræsenteret eller slet ikke er repræsenteret.

Forhåbentlig er de nye byrådsmedlemmer klar over denne situation, og at de hver især ikke er valgt gennem en minikreds eller for en bestemt interessegruppe, men for hele kommunen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.