Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Forsvandt klimaviljen med valgplakaterne?

Artiklens øverste billede
Thake Fogh Cordt er byrådsmedlem for Enhedslisten. Foto: Favrskov Kommune

Når der skal stemmes i byrådet, virker de ihærdige grønne ord fra både valgkamp og januars lokalaviser til at være glemt.

Det lader til at være nemmere at planlægge og placere nye store vind- og solanlæg end at forholde sig til de konkrete klimaaftryk, som kommunens egen virksomhed afsætter. Der er jo selvfølgeligt også den helt store forskel, at det ene vil være noget, der skal realiseres en gang i fremtiden, mens det andet sker på den helt korte bane. Byrådet har det måske bedst med at tage ansvar for det, man kan nøjes med at tale om?

Teknik og Miljø er jo flinke til at gøre os politikere opmærksomme, hvis en beslutning har alvorlige klimamæssige konsekvenser, men det lader jo til at være spild af papir, hvis man ikke handler på oplysningen.

Præcis som med kommunens økonomi har vi på klimaområdet et budget. Klimakrisen forværres, når vi ikke holder os inden for en bæredygtig grænse. Tænk hvis kommunens økonomifolk i sagerne skriver, at den her beslutning “koster en anselig sum penge”, men ingen gad interessere sig for hvor mange penge, eller følge op på om kommunens økonomi var i balance. Ville man være tilfreds med en “den fixer vi i fremtiden” holdning?

Jeg anerkender fuldt ud, at det ikke er nemt at beregne en klimaeffekt, men lad os nu komme i gang. I Middelfart Kommune er man startet. Her har de en pragmatisk tilgang, hvor de stille og roligt får opbygget kompetencerne til at vurdere den overordnede klimaeffekt af et forslag, der hvor det giver mening. Vurderinger af klimaeffekten er afgørende, fordi vi modsat i dag så kan vurdere, om det kan betale sig at vælge en mere grøn løsning, eller om der skal igangsættes et grønt projekt, der kan opfange drivhusgasser for at sikre, at vi samlet set overholder Favrskovs Klimabudget.

I den nye klimaplan for Favrskov, der skal vedtages i år, skal der indgå konkrete forslag til projekter, der kan reducere Favrskovs klimaaftryk, så vi kan leve op til Paris aftalen. Det er forslag, der skal beregnes, og som der skal følges op på. Lad os nu komme i gang med opgaven og få opøvet kompetencerne, så vi bliver dygtige og effektive til at vurdere, hvordan et forslag påvirker klimaet. Så vi klogt kan vælge bæredygtige løsninger, eller klogt vælge hvordan vi bedst kompenserer ved at indfange drivhusgasser.

Det er ikke nok med grønne ord og flotte artikler, hvis klimaviljen ikke følger med ind i byrådssalen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.