Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kan Favrskov drives 170 millioner kroner billigere?

Artiklens øverste billede
Eigil Jacobsen. Privatfoto.

Kan Favrskov Kommune virkelig drives 170 millioner kroner billigere?

Tænketanken Cepos har tidligere påvist, at der er et endog meget stort økonomisk potentiale i at danske kommuner drives efter princippet om ”best practice”.

Faktisk hele 33 milliarder kroner. Hvert år.

For Favrskov Kommunes vedkommende har Cepos beregnet potentialet til ca. 170 millioner kroner, heraf ca. 49 millioner alene på administration.

Det enkle spørgsmål er derfor: Er der hold i analysen?

Og det eneste svar på dette er: Det er da værd at undersøge…

Gruppeformand for De Konservative i Favrskov, Charlotte Green, har skrevet et længere indlæg på PingvinNyt.dk som svar på artiklen ’Hvor god er kommunalbestyrelsen til at drive vores kommune’, hvor hun blandt andet påpeger, at der er forskel på kommuner og deres struktur.

Blandt andet skriver hun: »Kommuner er meget forskelligt drevne af historiske og politiske grunde, har forskellige økonomiske udgangspunkter, forskellig demografi og forskellig geografi. Favrskov kommune er beriget med fire hovedbyer frem for én central by, hvor man kunne centralisere administrationen. Den samme geografi går igen i forhold til for eksempel biblioteker, foreningsfaciliteter, kloakering og genbrugspladser. På en række områder er besparelsespotentialet derfor ikke nødvendigvis muligt at beregne med en regnearksøvelse, når man skal indtænke borgernes behov og ønsker. Historisk har vi en række mindre skoler til og med 6. klasse, som kan være et aktiv i et lokalsamfund, men måske ikke økonomisk så attraktivt. Sådan er der mange forskellige årsager til, at der forskel mellem kommuner, og at man ikke bare kan drive alle kommuner på samme måde.«

Selvfølgelig er det korrekt, kommuner, der jo har kommunalt selvstyre, er forskelligt drevne af både historiske og politiske grunde. Men er det også fornuftigt, hvis det er alt for dyrt for kommunens skatteborgere?

Derimod har Charlotte Green ikke ret i, at der ikke er taget højde for forskellighederne i Cepos-analysen.

Analysen har jo netop taget højde for alle de socioøkonomiske forskelligheder, der er i alle landets forskellige kommuner (dagtilbud, skoler, ældreomsorg, psykiatriomkostninger, jobcentre, demografi og så videre). Også når det gælder Favrskov Kommune.

Undersøgelsens resultater offentliggøres i sin fulde ordlyd. Med sådan en uafhængig rapport kan man en gang for alle få ”elefanten i rummet” frem.

Ellers ville analysen jo være nonsens.

Det politiske flertal i vores kommune er skiftet efter kommunalbestyrelsesvalget.

Ville det ikke være den bedst tænkelige anledning til at nytænke driften af kommunen?

Derfor kommer her endnu et helt konkret forslag til næste partiledergruppemøde, hvor alle partier sætter sig sammen og vurderer indkomne borgerforslag:

”Favrskov Kommune udliciterer til et uafhængigt analyseinstitut, f.eks. COVI, at undersøge det økonomiske potentiale og de afledede implikationer ved at drive kommunen efter princippet ”best practice”.

Undersøgelsens resultater offentliggøres i sin fulde ordlyd. Med sådan en uafhængig rapport kan man en gang for alle få ”elefanten i rummet” frem.

Eller sagt med andre ord: Lad os få svesken på disken.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.