Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Grøn teater-torden i byrådet

Artiklens øverste billede
Thake Fogh Cordt. Pressefoto

Klimakrav fra midterpartierne og åbne døre hos de borgerlige blev opført med vanlige positive miner på seneste møde i Favrskovs Byråd. Og trods gensidigt bekræftende glædeshop på stedet og lange beretninger om ønskede grønne initiativer, så mundede opførelsen atter en gang ikke ud i mere end netop små glade fælleshop på stedet.

Gang på gang kan man undres over partidisciplinen, når midterpartiernes grønne krav, i en røgsky af positive tilkendegivelser, med et puf forsvinder, når stemmerne afgives i byrådssalen. For det er vel partidisciplin og ikke egen overbevisning, når der ikke er ét byrådsmedlem fra Socialdemokratiet, eller et af de øvrige partier fra det “grønne” valgforbund, der kan stemme for, at forvaltningen sætter kroner og øre på bare ét af de mange klimahandlingsforslag, som forvaltningen fremlægger med den nye klimaplan i forbindelse med debatten om næste år budget?

Klimakrisen ser ud til at være vigtigst i valgkampagner, og når fortællingen om Favrskovs politikere har brug for ny positiv energi.

Selvfølgeligt er der altid mulighed for at give penge til et grønt projekt, men lad os nu få sat den viden i spil, der er oparbejdet, så vi ikke løber efter grønne mavefornemmelser, men fra starten laver et tæt kobling til Favrskovs klimaplan og kommer rigtigt fra start.

Når man nu har brugt knap to år på at analysere og gennemarbejde et indsatskatalog til klimaplanen, så kunne man måske vove pelsen og have tillid til, at forvaltningen kunne udvælge en lille håndfuld af de rigtigt mange gode forslag, og klargøre dem til prioritering i Budget 2023.

Forvaltningen, vores egne klimaeksperter, kunne jo i forbindelse med Budget 2023 sagtens fokusere på de klimaprojekter, der har et solidt klimapotentiale og som kan startes op i 2023. I stedet sender det brede flertal hele pakken i et udvalg, der endnu ikke er oprettet, så alle forslag kan blive vendt og drejet i løbet 2023?

Borgerinddragelse og dialog i et nyt klimaudvalg er afgørende, men det er måske ikke alle forslag, der kræver samme grundige behandling som vindmøller og solcelleplantager eller samme investeringsniveau som rørledninger fra Leca til hovedbyerne og videre til Aarhus?

Det er ikke nok at være ambitiøs i planlægningen af den grønne omstilling. Der skal handling til. Det haster med at få startet op, og prioriteringen af klimaindsatsen bliver ikke lettere, fordi vi venter til Budget 2024. Jo mere vi venter, desto dyrere bliver den grønne omstilling. Få nu fulgt den grønne snak til dørs, når der skal stemmes i byrådet, så vi kan komme godt fra start med klimaplanens indsatser allerede i 2023.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.