Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Musikskolens børn og unge nedprioriteres til fordel for nyt køkken i Sløjfen

Artiklens øverste billede
Anders Grimstrup-Larsen er formand for Favrskov Musikskole. Pressefoto

Det er med stor bekymring, at musikskolens bestyrelse erfarer, at byrådet i Favrskov Kommune vælger at udvide køkkenet i Kulturhus Sløjfen i Hadsten ved at inddrage musikskolens lokaler.

I vores øjne er det et klart signal om, at kommunen prioriterer et kommercielt drevet køkken frem for børn og unges muligheder for et godt kulturliv. Vi undrer os over, at byrådet i en kommune med meget få kulturinstitutioner vælger denne prioritering.

Argumentet er, at der skal skabes liv i Sløjfen. Men det er meget svært at forstå, at de mere end 150 børn og unge, som ugentligt besøger musikskolens lokaler i Sløjfen for at synge og spille, og de mange arrangementer, musikskolen afholder i Sløjfen – blandt andet sammen med bibliotek og kulturhuset – ikke tæller med i det regnskab.

I andre kommuner ser vi, at man har blik for synergieffekterne i at samle kulturaktiviteter som musikskole, billedskoler og bibliotek netop i de synlige vartegn for kommunale kulturaktiviteter, som et kommunalt kulturhus er og skal være. Til gavn for ikke bare børn og unge, men for alle borgere, der gerne vil udfolde sig kreativt.

I Favrskov Kommune vælger politikerne i stedet at sætte vores musikglade børn og unge på gaden, så der kan blive plads til for eksempel afholdelse af runde fødselsdage og møder.

Vi har stor forståelse for, at man gerne vil have et større køkken i Sløjfen – men hvorfor flytte musikskolen helt ud af kulturhuset, når vi kan nøjes med at bygge et slagtøjslokale i tilknytning til Sløjfen?

Når musikskolen efter sommerferien sender en ung talentfuld slagtøjsspiller videre til konservatorieforberedende uddannelse, så er det fordi, vi lige nu råder over lokaler med netop de pladskrævende og dyre instrumenter, som ikke kan stå på skolerne. Når vi kan give lokale bands med musikere i alderen 15-80 år mulighed for at øve i weekenden eller tilbyde efteruddannelse til daginstitutions-pædagoger fra morgenstunden og babyrytmik for mødregrupper om formiddagen, så er det fordi, vi har mulighed for at invitere ind i lokaler med det rigtige udstyr og indretning og ikke er nødt til at vente på, at musiklokalerne rundt om på skolerne bliver ledige om eftermiddagen.

Hvorfor er det ikke vigtigt?Alle børn og unge har brug for et samlingssted til at møde ligesindede og nogle gode rammer at dyrke deres interesser i, hvad enten de spiller fodbold, badminton eller trommer. Og Favrskov Kommune har brug for en synlig musikskole og et hus med nogle tidssvarende rammer, så vi fortsat kan medvirke til at fremme det lokale musikmiljø, som det står beskrevet i musikloven.

Kan vi regne med, at politikerne sætter handling bag ord og står klar til at bevilge de midler, det kræver, hvis der skal findes det såkaldt ”værdige alternativ”, som de lægger op til?

Det er ikke godt nok kun at lade musikskolen hutle sig igennem i tilfældige lokaler med begrænset adgang. Det kræver god akustik, plads og mulighed for at afholde koncerter. Det bør være klart for alle, at der skal noget særligt til, når vi snakker musikundervisning. På samme måde som en håndboldspiller har brug for en håndboldhal og ikke en gymnastiksal til træning og kamp.

I byrådets nyligt vedtagne kulturstrategi står der, at ”kultur skaber samhørighed og et sted at høre til” – men hvor er det sted, hvor musikskolens mere end 600 elever skal høre til i fremtiden?

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.