Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Påtvunget besøg fra sundhedsplejen løser ikke overvægts-problem

Kasper Kay Petersen svarer på debatindlæg fra Eva Damsgaard.

Artiklens øverste billede
Kasper Kay Petersen, Samlingspartiet. Pressefoto

Hvis overvægtskurven skal knækkes, skal der rigtig nok tages nye midler i brug, men…

… skulle vi ikke tage nogen midler i brug, som virker?

Eva Damsgaard skriver, at DF vil indføre et ekstra obligatorisk (hvilket vi må forstå som noget, man ikke kan fraskrive sig som forældre) besøg fra sundhedsplejersken, når barnet er 2 år og gøre 3,5 års besøget obligatorisk. Det skulle så ifølge Eva Damsgaard være en ny metode, der knækker overvægtskurven.

Lad os lige starte med at se på problemets omfang. Er det et særligt Favrskov-problem? Er det landsdækkende? Ja, men det er også mere end det, der er tale om et gennemgribende problem i alle vestlige lande, som forskere har forsøgt at knække koden til at løse i årtier. Det fedmefremmende samfund er et hyper komplekst problem, hvis du for eksempel spørger Morten Elsøe og Anne Gaardmand Christensen, der har skrevet bogen, Madro. Jeg kan umuligt forestille mig, at vi uden videre helt eller bare delvist kan løse det med et påtvunget besøg fra sundhedsplejen, når børnene er 2 år og 3,5 år gamle. Her antager Eva Damsgaard allerede, at forældre ikke ved, hvad der er sundt. Jeg vil påstå, at forældre i dag er overbebyrdede med information om sundhed, snarere end uvidende. Det er lidt vildt at antage, at forældre ikke selv er i stand til at sætte sig ind i, hvad der er sundt. Jeg er sikker på, at vores sundhedsplejersker er rigtigt dygtige, men hvis de allerede ved, hvordan problemet skal løses, så håber jeg da, at de vil skynde sig at skrive det på en offentligt tilgængelig kanal og ikke afvente et forslag fra DF til at udbrede deres viden.

Men jeg vil selvfølgelig gerne kvittere for, at Eva Damsgaard ønsker at iværksætte en forebyggende indsats. Den tanke er rigtig god, og jeg håber hun vil holde fast i den, når vi skal drøfte inklusionsindsatser og forebyggelse af sociale problemer. Men vi skal lige være sikre på, at det vi sætter i værk, også har en chance, for at virke på det vi ønsker at forebygge. Og det må jeg indrømme, jeg har særdeles svært ved at få øje på her. Men vi er også nødt til at stille spørgsmålet, hvad der kommer først: Overvægt eller mistrivsel. Mistrivslen er stigende hos vores børn, så måske kunne man undersøge, om den stigende overvægt har sammenhæng med den stigende mistrivsel. I hvert fald i nogle tilfælde.

Forældre kan godt selv prioritere, hvad der er vigtigt for dem, og Eva Damsgaard har sådan set ikke noget at gøre hjemme ved køkkenbordene hos hr. og fru Favrskov.

Den formanende tone overfor forældre i hele debatindlægget, der slutter med ordene: ”Det vil være en udstrakt hånd til småbørnsforældre, som - forståeligt nok – i en travl hverdag let kan glemme at holde den sundhedsmæssige fane højt”, er decideret ubehagelig læsning for mig. Forældre kan godt selv prioritere, hvad der er vigtigt for dem, og Eva Damsgaard har sådan set ikke noget at gøre hjemme ved køkkenbordene hos hr. og fru Favrskov. Det er jo ikke sikkert, at det er alle familier, hvor det giver mening at holde den sundhedsmæssige fane højt på helt den samme måde, som Eva Damsgaard synes. Hvis vi beder forældre om på individ niveau at løse et globalt problem, der styres af en ekstrem påvirkning udefra, ved at pålægge dem to besøg fra sundhedsplejersken, så beder vi om en fiasko.

Lad os nu i denne og andre sager, undersøge videnskaben først og så i det mindste undlade at sætte ineffektive tiltag i værk. Det er der både god langsigtet og kortsigtet økonomi i og langt bedre trivsel.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.