Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Debat: Ideologiske skyklapper suger marven ud af kernevelfærden

Artiklens øverste billede

Efter flere år, hvor den kommunale service er skåret tættere og tættere på benet, begynder det nye borgerlige flertal nu at suge marven ud af den rygrad, der holder Favrskov oprejst. Med afsæt i stærke ideologiske ønsker om at reducere offentlige udgifter, efterlades vores børn og naboer i en stadigt mere problemfyldt hverdag, hvor individet selv skal finde løsninger eller møde et kommunalt system i langsom opløsning.

I Favrskovs budget 2023 - 2026 overhøres opfordringerne fra Kommunernes Landsforening om en økonomi i balance. Trods den voldsomme ophedning af byggebranchen, insisterer flertallet i byrådet på at fastholde et, i situationen, absurd højt anlægsbudget.

Selvom Kommunernes Landsforening beder de kommuner, der i årevis har haft et meget højt anlægsbudget om at skrue ned, og selvom vi i Favrskov ikke formår at bygge bæredygtigt, så fortsætter byrådet med at investere i gammeldags kommunale bygninger og vejanlæg - og bidrager herigennem til stigende forbrugerpriser og global opvarmning. Og for at få råd til de dyre og klimaskadelige anlæg, så skæres der ned på de medarbejdere, der ellers skulle sikre kvaliteten i de nye institutioner.

At det nye borgerlige flertal ivrigt sparer på kvalitet og medarbejdere forventes at gøre ekstra ondt de kommende år, fordi det bliver stadigt vanskeligere at finde dygtige folk til opgaverne i blandt andet vores daginstitutioner, skoler og ældrepleje. Sammenlignet med de andre kommuner både på landsplan og i regionen, så har Favrskov i årevis været meget tilbageholdende, når det gælder det at bruge penge på kommunal service (de medarbejdere, der skal gøre en forskel ude hos borgerne), i stedet har byrådet i årevis brugt store summer på nye anlæg.

Det helt store økonomiske problem for Favrskov er trivslen blandt vores børn og unge. Sidste år valgte man at lappe hullet i budgettet med en ekstraordinær stor bevilling, men uden at søge fremadrettede løsninger. I det nye budget er man så optaget af at spare bredt på den kommunale service, at man skruer op for katastrofen. Ved at spare på kvalitet, medarbejderantal og ved at omdirigere de midler, der kommer fra staten fra velfærd til anlæg, så nedbrydes de kræfter der i dag fortvivlet kæmper for vores børns og unges trivsel.

Det er ikke raketvidenskab: Når vi eksempelvis beder landets billigste folkeskole om at spare endnu mere, så forringes undervisningsvilkår og trivsel ude i klasseværelserne. Når det bliver vanskeligere at støtte vores børn i den almene folkeskole, så reducere vi ikke bare trivslen for det sårbare barn, men for hele klassen, hvorved vi skubber stadigt flere børn ud i dyre specialtilbud. Reducere vi trivslen for en elev, så påvirker det hele familien. Skubber vi en elev over i en underfinansieret afklaring med lange ventetider og manglende behandling, så rammes hele familien enormt hårdt. Og hvis man som underviser dag efter dag skal kæmpe mod en stigende mistrivsel i et system, hvor byrådet sparer og stædigt fastholder, at der ikke er sammenhæng mellem pris og kvalitet, så bliver det for alvor vanskeligt at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere i de kommende år. En ond spiral, der accelerer de offentlige udgifter på tværs af myndighedsområder.

Vi bør friholde områder relateret til børn og unges trivsel fra besparelser og i stedet tilføres midler, for at reducere de menneskelige omkostninger for borgerne og stigende udgifter for kommunen.

Enhedslisten Favrskov kan ikke lægge stemmer til et kommunalt budget, der underminerer den langsigtede økonomiske udvikling, skruer op for mistrivslen blandt børn og unge, og forringer muligheden for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Favrskov direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Favrskovs nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Favrskov på listen og tryk tilmeld.
d

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.