Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Velfærd i fremtiden kræver politisk mod

Artiklens øverste billede
Charlotte Green. Foto: Presse

På sygehuse og i kommunerne er bureaukratiet vokset voldsomt, og det svært at få det væk, når det først er der. Alene i de fem regioner har en af mine kollegaer opgjort, at der er næsten 185.000 retningslinjer og instrukser for personalet.

Det kan ingen forholde sig til. Når jeg er på arbejde som læge, tager det lang tid at søge det frem, der er relevant, for det svært at huske lige hvilket ord, IT afdelingen har valgt man kan søge på, for det er der intet system i. Den slags bøvl tager lang tid mellem patienterne.

Nogle gange når man det ikke mellem patienterne og skriveriet bliver først flere timer senere med risiko for at noget bliver glemt. Der er også mange skemaer at udfylde, hver gang behandling sættes i gang, nogle giver mening, andre er bare klik for at komme videre. På grund af manglen på lægesekretærer skal meget skrives direkte i journalen frem for hurtige diktater. Det kræver meget lægetid, og ikke mindst sygeplejersketid. Jeg oplever indefra i systemet, at der bliver mere og mere bureaukrati.

Det kræver et reelt politisk mod at få bureaukratiet skal ned, få styrket kerneopgaven, der er omsorg for børn, syge og ældre. Det kræver mod at sikre et bedre arbejdsmiljø og seniorordninger, så flere bliver på arbejdsmarkedet.

En del skyldes større fokus på regler, når staten forlanger endnu flere lokale instrukser, hver gang der har været tilsyn. I de lokale instrukser skal der stå præcist fx hvem der må lægge blærekateter, og hvem der må oplære i det. Det betyder noget på sygehuse, men giver også bøvl når fx at hver eneste lægepraksis også skal have deres egen instrukser for at måle blodsukker. Det må kunne gøres simplere.

Der er brug for at frigive tid til kerneopgaven, som er at se patienter og borgere. Vi ved allerede, at den allerstørste udfordring bliver at skaffe medarbejdere i både den offentlige og den private sektor. Allerede nu oplever vi både i kommunerne og på hospitalerne, at det er svært at få uddannet personale nok.

Derfor handler valget ikke kun om at finde pengene, men især også om, hvordan vi finder personalet. I Det konservative Folkeparti synes vi ikke, at demografiske træk er svaret alene, hvis vi bare skal fortsætte med den service vi giver nu. Vi er nødt til at gøre nogle ting bedre for at fremtidssikre.

Det kræver et reelt politisk mod at få bureaukratiet skal ned, få styrket kerneopgaven, der er omsorg for børn, syge og ældre. Det kræver mod at sikre et bedre arbejdsmiljø og seniorordninger, så flere bliver på arbejdsmarkedet. Det bliver uden sidestykke den største udfordring. Vi kan ikke længere gøre som vi plejer, vi er nødt til at komme videre og tænke nyt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.