Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Inflationshjælp er nødvendig

Artiklens øverste billede
Thake Fogh Cordt. Foto: Privat

På Kommunernes Landsforenings topmøde 3. november 2022 på arbejdsmarkedsområdet fremstod overvismand Carl-Johan Dalgaard som liberal bannerfører for konferencens ca. 1.000 deltagere.

Politikerne skal holde sig væk i den aktuelle priskrise; markedskræfter og prisstigninger skal have lov til at gå sin gang, uanset social slagside, var det primære budskab.

Det er virkeligt trist, at Det Økonomiske Råd tilsyneladende er så bekymret for “forkert” politisk indblanding, at man vælger at rådgive politikerne (og en kommende regering?) til at lade de mange, der rammes af prisstigningerne, gå fra hus og hjem eller dreje nøglen om i virksomheden.

Hvorfor fokuserer Det Økonomiske Råd ikke sine ressourcer på at afdække, hvordan de overnormale profitter kan omfordeles, så de kommer ud til de hårdest ramte borgere og virksomheder som inflationshjælp? 

Hvorfor ikke fokusere på hvilke konkrete indgreb man kan foretage for at sikre hjælp til de mest trængende, uden at forstærke inflationen?

Overvismanden forklarede selv, hvordan her er tale om et udefrakommende stød til dansk økonomi, der forårsager prisstigningerne, og at det nok går over igen, når den sikkerhedspolitiske situation er normaliseret. Men netop når der i den grad er tale om et udefrakommende/tilfældigt stød, der skaber monopollignende tilstande som begunstiger enkelte brancher og virksomheder, og som derfor påfører resten af samfundet en massiv omfordeling, så er der, ud over den åbenlyse uretfærdighed, ikke tale om en situation hvor øget ledighed og mindre indenlandsk købekraft, vil kunne bringe prisstigningerne ned.

Her er tale om udefrakommende globale kriser, der skaber monopol og giver enkelte virksomheder mulighed for at score en overnormal profit, fordi de har mulighed for at sætte deres priser op - ikke fordi for eksempel produktionen af energi er blevet dyrere.

Det Økonomiske Råd anbefaler i denne situation den klassiske liberale politik: “lad falde hvad ikke kan stå”, og håber på, at Putin snart stopper krigen, og vil samtidigt afvente at befolkningen i Danmark bliver så fattig, at priserne automatisk bliver sat ned, fordi færre har råd til at købe vare og tjenesteydelser.

Hvorfor fokuserer Det Økonomiske Råd ikke sine ressourcer på at afdække, hvordan de overnormale profitter kan omfordeles, så de kommer ud til de hårdest ramte borgere og virksomheder som inflationshjælp?

Danmark bør føre en aktiv økonomisk politik, der modvirker udefrakommende forhold, der ved at skabe nye monopoler i den grad påvirker den samlede danske økonomi. Vi skal ikke bare acceptere at enkelte kan udnytte krigen til at påføre resten af samfundet massive tab. De overnormale profitter skal føres tilbage til de mest trængende i form af inflationshjælp.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.