Vi måtte knibe os selv i armen, da vi gjorde status
Idrætsforening har vendt en kedelig udvikling til en bragende succes.
Året går på hæld, og for mange er det en kærkommen lejlighed til at gøre status over året der gik – således også i Grundfør Ungdoms- og Idrætsforening, GUI. I ungdomsudvalget måtte vi knibe os selv i armen, da vi gjorde status på antallet af aktive fodboldbørn i vores lille forening. 223 børn i alderen 4 til 15 år har nu deres daglige gang i klubben. Ved udgangen af 2020 lød tallet på 88, og på samme tidspunkt sidste år på 186. Antallet af aktive og glade fodboldbørn er altså næsten tredoblet på bare to år, og rigtig mange af vores nye medlemmer er piger.
Den udvikling er naturligvis ikke kommet af sig selv, og vi vil gerne sende et signal om, at børn heldigvis stadig gerne vil være aktive og en del af et organiseret fællesskab.
I medierne kan man godt få den opfattelse, at børn og unge kun sidder foran computeren, og at deres forældre ikke længere gider at være frivillige trænere og ledere. Det er heldigvis ikke den virkelighed, vi oplever i GUI.
I starten af 2020 besluttede vi os i GUI for at lave en ny strategi, som skulle vende en kedelig udvikling, hvor vi havde haft flere år med faldende/stagnerende medlemstal i ungdomsafdelingen. VI ansøgte derfor Danmarks Idrætsforbund (DIF) om udviklingsmidler og fik bevilget 30.000 kroner.
Dermed havde vi råd til at give en af vores trænere nogle ekstra lønnede timer for blandt andet at etablere et samarbejde med de tre daginstitutioner i Rønbækskolens distrikt og Rønbækskolen, hvor størstedelen af vores børn går. Både institutionerne og skolen er gået aktivt ind i samarbejdet og bakker op om fælles arrangementer, hvor børnene bliver introduceret til fodbold og til vores foreningstilbud. Det er afgørende, at børnene tidligt får muligheden for at prøve kræfter med fodbold, og for mange af børnene opbygger de et vigtigt fællesskab, som blandt andet gør skolestarten nemmere.
Det har været vigtigt for os, at pengene blev brugt til at opstarte de mange nye initiativer, så de kan videreføres uden at kræve mange ressourcer af vores frivillige efterfølgende, og det er faktisk lykkedes. Relativt små bevillinger kan altså gøre en stor forskel, hvis de bruges rigtigt, og det er vigtigt, at foreningerne i Favrskov Kommune erfaringsudveksler med hinanden, så alle ikke skal opfinde den dybe tallerken. Vores strategi har virket hos os, men skal måske have et andet indhold hos andre foreninger. Uanset hvad er udarbejdelsen af en strategi for ungdomsarbejdet et godt sted at starte.