Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Favrskov forvandles til Dunkelskov

Artiklens øverste billede
Thake Fogh Cordt, byrådsmedlem, Enhedslisten Favrskov. Pressefoto

Er den tillukkede kommunale forvaltning en barriere for kommunal service, der virker? 

Lokalavisens nytårsudgave (28. dec.) bragte de nye byrådsmedlemmers oplevelse af byrådsarbejdet, hvor flere kredser om kompleksitet, systemmagt, vanetænkning og sågar en positiv overraskelse over den lukkede mødestruktur. 

Indrømmet, jeg har stillet en del spørgsmål til borgmesteren det forgange år. For eksempel:

  • Er der virksomheder i Favrskov, der i dag har lov til at udlede PFAS i naturen (som i Slagelse, skandalen med RGS-Nordic)?
  • Eller hvis fagprofessionelle beskylder Favrskov Kommune for lovbrud i landsdækkende medier, så har jeg stillet spørgsmål til Borgmesteren for at få oplyst sagen.
  • Eller hvis en handicappet borger klager over at være blevet sat ned i ydelse/indkomst, fordi vedkommende skal i gang med en beskæftigelsesrettet indsats, og så oplever at blive glemt af kommunen (ingen indsats) - så stiller jeg spørgsmål for at få afklaret om der er brug for et loft på sagsbehandlingstiden (sagsbehandlingstid uden indsats på nedsat ydelse).

Det er blevet til omtrent 10 af sådanne breve med spørgsmål til borgmesteren, fra andre byrådsmedlemmer og jeg selv inklusiv, i løbet af 2022. Her i januar afvises svar på sådanne spørgsmål, fordi det tager tid at skrive svar på de mange spørgsmål, for eksempel det her med om kommunen bare må sætte en borger ned i ydelse uden at igangsætte den tilhørende indsats.

Jeg anerkender fuldt ud, at der skal være tid til at svare, og accepterer fuldt ud også lange svar tider (hvis det er komplekse spørgsmål), eller en afvisning (hvis et svar kræver en større analyse eller en egentlig undersøgelse).

Hvor det kunne have være ønskværdigt med et lysåbent Favrskov, trives en mørk underskov af bureaukratisk kompleksitet og vanetænkning, der formørker det lokale fællesskabs handlemuligheder. 

Thake Fogh Cordt

Men...

Favrskov forvandles til den mørke Dunkelskov, når de folkevalgte ikke kan få belyst spørgsmål, som de vurderer er af væsentlig almen interesse for udviklingen i kommunen. I en i forvejen dunkel politisk proces, hvor beslutninger træffes i lukkede udvalg og kun positive tilkendegivelser finder vej til byrådsmøderne, så er det særligt vigtigt, at de valgte bestyrelsesmedlemmer får klare svar på deres spørgsmål.

Hvor det kunne have være ønskværdigt med et lysåbent Favrskov, trives en mørk underskov af bureaukratisk kompleksitet og vanetænkning, der formørker det lokale fællesskabs handlemuligheder. 

Med en organisering af den kommunale beslutningsproces i små lukkede udvalg.

Hvor spørgsmål fra udvalgsmedlemmerne afvises. 

Hvor det åbne månedlige byrådsmøde kun viser overfladens positive historier. 

Hvor borgerinddragelse holdes til et absolut minimum. 

Det er opskriften på en organisation der modsætter sig videndeling og samarbejde. Her afvikles evnen til læring. Læring fra både egne, borgernes og andre kommuners erfaringer.

Nu hvor den nye regering varsler markante besparelse i kommunerne - og hvor kommunerne kun gives ”frihed” til selv af vælge, hvor der skal spares, er det for alvor vigtigt at byde med vanetænkning, for at sikre kvaliteten i arbejdet for vores mest sårbare borgere.

At organisere Favrskov som en mørk Dunkelskov vil i denne situation for alvor blokere de nødvendige tværgående og helhedsorienterede løsninger, som der er brug for. Hvis vi som kommune skal matche de voksende udfordringer, så er det nødvendigt med en mere åben og en mere mangfoldig organisering - hvor Dunkelskoven forvandles til en åben Favrskov, hvor vi lyttende inviterer ny viden og gode erfaringer ind, så vi kan få åbenhed i forvaltningen og kommunal service der virker. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.