Solcelleprojekter kaster sorte skygger over demokratiet i Favrskov Kommune
Interessen for den grønne omstilling er stor i Favrskov Kommune. På byrådsmødet 31. januar 2023 skal byrådet prioritere 18 ansøgninger vedrørende etablering af solcelleparker samt en vindmølleansøgning. Ansøgningerne er kommet i stand på opfordring fra Favrskov Kommune med frist 31. august 2022.
Favrskov Kommune har valgt ikke at indarbejde solcelleprojekter i Kommuneplanen, hvilket giver nogle demokratiske udfordringer.
Kommuneplanen er kendetegnende ved, at der er tid til samtale og eftertanke. Der er flere høringsperioder, ligesom der også er fysiske møder. I arbejdet med en Kommuneplan hæver både borgere og politikere sig fra den daglige drift og ser kommunen lidt mere fra oven. Sammenhænge drøftes med hinanden – man forsøger at finde balancen, som det populært kaldes.
Fra 31. august og frem til i dag har forvaltningen i Favrskov Kommune, for lukkede døre, arbejdet med de indkommende forslag omkring vind og sol. Nu er indstillingen til politikerne klar: Fem ansøgninger er kommet igennem forvaltningens nåleøje, hvoraf to af de absolut største, et område ved Nr. Galten og et område ved Hadbjerg/Hadsten på samlet cirka 340 hektar solceller, er blandt de udvalgte.
De udvalgte ansøgninger vil via kommuneplanstillæg efterfølgende blive individuelt sagsbehandlet med en høringsperiode på fire uger. Læs; kommuneplansprocessen udebliver.
Eller sagt på en anden måde. Efter byrådsmødet tirsdag 31. januar er spørgsmålet omkring solceller og vindmøller forsimplet til fem konkrete ansøgninger. Alternative placeringer eller løsninger i forhold til den grønne omstilling er parkeret til et senere tidspunkt. Og den demokratiske proces på området er slut for nu.
Men vi mangler samtalen med hinanden. De prioriteringer, der er blevet besluttet i de 19 ansøgte projektområder, er blevet foretaget for lukkede døre af forvaltningen i Favrskov Kommune uden reel politisk aftryk.
Derfor kære politikere, i respekt for demokratiet, gør jeres indflydelse gældende og bed jeres forvaltning sende prioriteringerne af de 19 forslag omkring sol og vind i offentlig høring.
Hvis borgerinddragelsen fravælges, bliver vores demokrati blot et spørgsmål om, hvorvidt man er for eller imod en konkret lokalplan omkring solceller. Vi borgere har mere indsigt og vil gerne bidrag til demokratiet og denne grønne omstilling.
Jeg tror, at de fleste i dag er indstillet på, at den grønne omstilling kommer med en pris. Også accepten af solcellers nødvendighed tror jeg er tilstede, men magtarrogancen fra forvaltningen skygger i sagen her.
Behovet for en høringsrunde er tydeligt. For der mangler balance, når Nr. Galten, Hadbjerg og Hadsten skal tage 80 procent af byrderne i første fase – og det understreger nødvendigheden af en samlet høringsrunde af prioriteterne, der er foretaget på de 19 ansøgninger omkring sol og vind.