Nyt politisk flertal kan være en gamechanger for Laurbjerg Station
I mange år har mantraet for togtrafikken lydt: ”En time mellem de største byer – koste hvad det vil”, men nu er flertallet bag Togfonden og Timemodellen væk. Fokus er skiftet, og det kan være en gamechanger for Laurbjerg Station.
Der er masser af kapacitet på den øst- og midtjyske jernbane, som ikke er tilstrækkeligt udnyttet. Det gør, at jernbanen i vores område ikke får den andel af pendlerpassagererne, som man kunne forvente. Det er jo spild af ressourcer, at man ikke sørger for, at togtransporten bliver tilgængelig for flest mulige passagerer.
Løsningen er ifølge IDA Rail (Forslag til Trafikerings- og infrastrukturplan for jernbanen 2030) at indføre et S-togslignende system på strækningen Aarhus-Langå (-Viborg-Struer). Et sådant pendlerrettet togsystem på den strækning, der i dag betjenes af Arriva, skal naturligvis standse, hvor der er passagerer. Og det er der i Laurbjerg. Arriva er kontraktligt forpligtet til at standse i Laurbjerg, hvis der etableres en station, og er også indstillet herpå. Det er således faktuelt forkert, når René Schneider (C) i et læserbrev skriver, at ”DSB definitivt har meddelt, at man ikke vil standse i Laurbjerg”. DSB hverken kan eller vil blande sig i, hvor Arriva skal standse.
Vi skal som byråd arbejde for, at vores trafikpolitiske ønsker bliver fremmet på Christiansborg. Vi skal også synliggøre den nationale interesse i, at kapaciteten på jernbanestrækningerne udnyttes optimalt.
Derfor er det også naturligt at vise Folketinget, at vi mener det, når vi siger, at vi ønsker en station i Laurbjerg.
Trafikstyrelsen har for nylig gennemført en høringsproces vedrørende en trafikplan for den statslige jernbane. Trafikplanen er den nationale rettesnor for den fremtidige udvikling af jernbanen, og vi har i Favrskov Kommune afgivet høringssvar, hvor vi netop peger på, at kapaciteten på jernbanen kan udnyttes bedre, blandt andet ved etablering af stationer i Laurbjerg og Søften og ved indførelse af IC-stop i Hinnerup.
Derfor er det også naturligt at vise Folketinget, at vi mener det, når vi siger, at vi ønsker en station i Laurbjerg. Det gør vi ved i samarbejde med gode lokale kræfter i Laurbjerg-området at få opdateret beregningerne af passagergrundlaget, sådan at der er helt friske tal at gå ud fra, når vi om lidt skal i dialog med Folketingets partier om dette projekt.
Det vil ærgre mig, hvis ikke hele byrådet står bag dette arbejde. Særligt vil det ærgre mig, hvis modstanden mod Laurbjerg Station skyldes misforståelser eller forkerte oplysninger.