To år har Birgit Gram brugt på skolebænken i Silkeborg, for i dag at kunne kalde sig

To år har Birgit Gram brugt på skolebænken i Silkeborg, for i dag at kunne kalde sig "Life-coach" eller på dansk "livs-træner"

Birgit Gram hjælper dig i mål

Nu kan Favrskov-borgere blive coachet i at finde deres passion, øge selvtilliden og håndtere stress og eksamensangst

Af
Af Anne-Mette Gyldenløv

"Coach" betyder træner. Men Birgit Gram fra Hadsten er ikke en almindelig træner, som man kender dem fra fodboldstation.
Birgit Gram er "life-coach". En livs-træner, som hjælper folk med at nå mål i fremtiden med afsæt i nutiden. Og hun er ikke psykolog.
"Psykologer graver i fortiden, men det gør jeg ikke. Vi kan godt sammenligne med fortiden, så længe det er rettet mod fremtiden," siger Birgit Gram, der er startet som selvstændig coach i Hadsten.

Nyuddannet

Birgit Gram kommer fra Svendborg, men flyttede til Hadsten med sin mand for 3 ½ år siden. Til daglig arbejder hun som friskolelærer i Århus, og de sidste to år har taget uddannelsen til coach i Silkeborg. I december blev hun færdiguddannet.
"Jeg har altid analyseret mig selv, været lidt lommefilosofisk og villet hjælpe andre. Det kan jeg nu," siger Birgit Gram, der med sin uddannelse har lært at gå ind i en hvilken som helst problemstilling i livet.
Birgit Gram laver målsætningscoaching. Det betyder, hun hjælper folk med at nå et bestemt mål.
"Det kan være, man er stresset, eller oplever mobning på arbejdspladsen. Det kan vi arbejde mod at undgå. Jeg hjælper også 9. klasseselever på min skole med deres eksamensangst," siger Bitgit Gram der som et led i uddannelsen allerede har været i gang med at coache i et års tid.

Når man har alt og intet

Et problem, som ofte går igen, er tomhed.
"Mange mennesker lytter mere til, hvad andre siger, de skal gøre, end hvad de selv vil. I vores verden er det nemt at få det ydre på plads med en lækker bil, stort hus og velbetalt job. Men hvad så, når man har det hele og stadig ikke er glad? Så føler man en tomhed," siger Birgit Gram.
Hun hjælper med at få balance mellem det yde og det indre.
"Mange mener ikke, de kan tillade sig at være utilfredse med deres liv, for de har al ting. Men det er kun ting. Det er vigtigt at finde noget, man brænder for som menneske, og det må gerne være at samle tegneserier, så længe det gør dig lykkelig og fuldendt. Det hjælper jeg med," siger hun og fortsætter:
"Vi har alle svarerne i os selv, for hvad der er rigtigt. Der kan bare komme meget indre støj fra normer eller negative tanker, så vi har svært ved at se det. Jeg hjælper med at se gennem den indre støj, så vi kan finde din passion."

Det indre kan skræmme

Ved at stille åbne spørgsmål giver Birgit Gram mulighed for, at man kan tale om netop det, der presser sig allermest på:
"Hvor tit kan man få lov til at tale i en time, med en som er nærværende og lytter?" smiler hun.
Lige nu leder Birgit efter det rigtige lokale at være i, og hun har planer om at gå ned i tid som lærer for at kunne hellige sig coachingen, som hun tror, bliver vigtigere, fordi vi i et travlt samfund glemmer at lytte til os selv:
"Det kan være skræmmende at tænke på det indre og ens drømme, men med coaching kan der blive balance mellem det indre og ydre, så du lærer at lytte til dig selv og blive glad for dig selv,"

Fakta

Birgit Gram er uddannet friskolelærer, men er fra december 2010 også uddannet coach Har tlf. 30 25 52 73 Er i gang med at lave sin hjemmeside, der hedder www.gramcoach.dk Filosofi: "Vi har alle svarerne i os, for hvad der er rigtigt."

Publiceret 05 January 2011 06:00