Claus Grønhøj (tv) og kompagnon Ivan Østergaard fra tømrerfirmaet i Voldby.

Claus Grønhøj (tv) og kompagnon Ivan Østergaard fra tømrerfirmaet i Voldby.

Energivejleder kan tjene penge til kunderne

Hvis man i forbindelse med sit energiforbrug kan hente besparelser og samtidig give miljøet en hjælpende hånd, så er det jo en win-win-situation. Det kan man bruge en energivejleder til

Af
Erling Baastrup

Claus Grønhøj, der i fire år har været kompagnon med Ivan Østergaard i tømrerfirmaet i Voldby, har fået sig en ny titel: "Energivejleder" må der nu stå på visitkortet. Et kursus, som Teknologisk Institut står bag.
"Det handler mest om de tekniske ting i forbindelse med klimaskærmen. Hovedområdet drejer sig om isolering, men det hænger jo sammen med andre ting f.eks. hvilket tag, man skal vælge, om man kan have glæde af solvarme, eller måske skal man se på jordvarme," fortæller Claus Grønhøj.
En energivejleder giver altså en helhedsvurdering af din bygnings energimæssige tilstand, og dermed et godt overblik over hvilke energiforbedrende tiltag, der med fordel kan laves. Han kan udarbejde en plan for den enkelte bygning, hvor der tages stilling til, om det er mest fornuftigt at starte med at udskifte vinduer, isolere loftet, eller om det er mere optimalt at starte med at udskifte et udtjent oliefyr. Med en plan fra en energivejleder kan der spares penge på energiregningen og derigennem ske en reduktion af CO2-udledningen til gavn for klimaet.

Uforpligtende beregninger

"Regeringen har jo pålagt os at nedsætte energiforbruget, og der kan sagtens være kontanter at tjene," siger den nybagte energivejleder.
I energivejlederuddannelsen ligger også et værktøj, som kan beregne, hvilken økonomisk effekt energitiltag kan give både på kort og på længere sigt.
"Man kan bare ringe, så aftaler vi en tid, hvor jeg kommer og ser på mulighederne. Det er helt uforpligtende. Så kan man få et bud på, hvad et antal kWh kan omsættes til i kroner," siger Claus Grøn.
En energivejleder kender også reglerne om muligheder for energitilskud, og nogle gange kan man faktisk lave energiprojekter, der kan skaffe penge tilbage fra energiselskaberne.

Publiceret 12 April 2011 10:30