Jordvarme erstatter gas: Stor virksomhed har lagt kilometervis af slanger i jorden

Stigende gaspriser og kommende EU regler har fået MC Emballage til at investere millioner i et stort jordvarmeanlæg.

Artiklens øverste billede
10 jordvarmeslanger a 500 meter er blevet gravet ned i jorden ved siden af MC Emballage. Slangerne ligger med en meters mellemrum og en meter i dybden på et område på godt en hektar. Foto: jr

MC Emballage har smidt gasfyret ud og erstattet det med et jordvarmeanlæg, der skal opvarme den 16.000 kvadratmeter store virksomhed i industrikvarteret i Søften.

Jordvarme er en vedvarende energikilde og dermed mere miljørigtig end gas, der oven i købet er blevet meget dyrere. De stigende gaspriser har fået MC Emballages årlige varmeregning til at vokse fra nogle få hundrede tusinde kroner til over en million kroner om året, fortæller administrerende direktør Peder Eriksen.

»Gas har været rigtig dyrt for os, og vi må også tænke på miljøet.«

MC Emballages jordvarmeanlæg består af fem kilometer kabel (jordvarmeslanger), der er blevet gravet ned i jorden øst for virksomheden, der ligger på adressen Delta 3 bag Foxway – det tidligere DCC.

Solceller

Jordvarmeslangerne optager jordens energi, der via en stikledning føres ind til en varmepumpe, der opvarmer bygningen. Varmepumpen drives af strøm, som virksomheden lige nu må købe sig til, men i begyndelsen af det nye år bliver der installeret solceller på bygningen, der således bliver mere eller mindre selvforsynende med varme om vinteren. 

»Vi bliver nødt til at købe lidt el om vinteren, men får overskud om sommeren,« fortæller den administrerende direktør.

Om sommeren kan jordvarmeanlægget bruges til at sænke temperaturen i bygningen. Her kører anlægget så at sige baglæns ved at føre varmen ud af bygningen via stikledningen og videre ud i de fem kilometer kabler, der henover sommeren varmer jorden op fra dens naturlige temperatur på 8-10 grader til 17-18 grader.

To stikledninger fører varme frem og tilbage mellem jordvarmeslangerne og bygningen. Foto; jr

»Vi får et varmereservoir, vi i teorien kan bruge som opvarmning i løbet af vinteren. Det bliver spændende at se, hvordan det virker i praksis,« fortæller Peder Eriksen om jordvarmeanlægget og solpanelerne, som er en investering på adskillige millioner kroner.

EU regler på vej

MC Emballage er totalleverandør af transport- og industriemballage til dansk industri. Virksomheden omsætter for over en halv milliard kroner om året og har fokus på at minimere forbruget af emballage og gøre det så miljørigtigt som muligt.

»Vi bliver udfordret af nye EU regler angående miljøbelastning, som vi prøver at være på forkant med ved at optimere vores miljøprofil.«

Medarbejderejet

Et særligt kendetegn ved MC Emballage er, at virksomheden er 100 procent ejet af medarbejderne og har været det siden et generationsskifte i 2004, hvor den nuværende administrerende direktør kom til og blev medejer – i dag sammen med 45 af de øvrige 75 medarbejdere.

Administrerende direktør Peder Eriksen står i spidsen for MC Emballage, der er Danmarks største medarbejderejede virksomhed. Foto: jr

»Vi er herre i eget hus, og medejerskabet gennemsyrer hele virksomheden med ansvarlighed og skaber grobund for selvstyrende grupper. Det bevirker, at vi grundlæggende har lavere omkostninger end vores konkurrenter, og det sikrer vedvarende konkurrencedygtige priser og solide resultater på bundlinjen,« fortæller direktøren.

MC Emballage har i de seneste fem år haft et overskud efter skat på mindst 30 millioner kroner om året.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.