En af grupperne ser, hvordan man laver en sti.

En af grupperne ser, hvordan man laver en sti.

Graverkursus gav ideer

Kirkegårdsmedarbejdere fra hele Favrskov Provsti har været på kursus i Thorsø.

Af
Af Hanne Baltzer

Thorsø kirkegård lagde underlag til 45 kursisters udfoldelser for nylig, da Favrskov Provsti inviterede til en faglig, social og kirkelig vandring rundt til flere udendørs workshops. Her blev kirkegårdsmedarbejderne præsenteret for nyheder indenfor produkter og arbejdsgange, og der var tid til erfaringsudveksling, mens de kastede et blik på redskabsbærere, minilæssere og andre remedier.

Efter ønske fra medarbejderne var formålet med dagen at hente inspiration og ny faglig viden. Samtidig giver fælles tid en større fælles identitet blandt medarbejderne fra de 36 kirker i provstiet.

Stauder fylder mere og mere på kirkegårdene

Stauder fylder mere og mere på kirkegårdene

Op og stå

Arbejdstilsynet har et stykke tid haft ekstra fokus på det ”knæliggende arbejde”, fordi det slider på kroppen. Det gælder ikke mindst, når der skal lægges gran på gravstederne.
På kurset appellerede kirkegårdsleder Jørgen Boiskov Hansen derfor også til at skifte arbejdsmåde: ”På Gram kirkegård begyndte de for fire år siden at rykke grandækningen indenfor i varmen. Her står graverne i ordentlig arbejdshøjde og kreerer grandækninger på skabeloner. 4/5 laves inden for, mens den sidste femtedel gøres færdig på gravstedet.”

Dt meste grandækning kan foregå inden døre.

Dt meste grandækning kan foregå inden døre.

Stauder og ruller

Faglærer fra Syddansk Erhvervsskole, Anne Marie Sindberg, gav kursisterne en række råd om forskellige stauder, måder at plante dem på, farvevalg, blomstringstid osv.: ”Jeg vil gerne have, at de efter i dag tænker stauder før græsplæne. Et staudebed er stort set pasningsfrit og uden bøvl. Og med den nye gulvtæppebeplantning skal der ikke kultiveres næste år.” Sindberg henviser til rullerne med både stauder og bunddække, der rulles ud i metervis. 
 


 

Og så blev der evalueret

Mogens, Laurbjerg ”Små kirker har stor glæde af at komme og mødes med kolleger, så vi kan udveksle erfaringer, fx om batteridrevne maskiner, der ikke er så hårde ved ryggen.”

Anja, Houlbjerg ”Jeg synes, det er fint, at vi er det samme sted. Her får jeg mange gode ideer. Fx er det megasmart med bunddække i ruller. Det er hurtigt at lægge ud, og vi skal ikke luge bagefter. Noget af det, vi roder med for tiden, er netop, hvordan vi får de store tomme gravsteder pæne.”

Lone, Hinnerup ”Det er super, at vi er udenfor, hvor vi bogstavelig talt får fingrene i ideerne. Fint er det også at grupperne er miksede på kryds og tværs, da det skaber nyt netværk. Jeg har fx fået større indsigt i stauders anvendelse.”

Lars, Granslev ”Jeg synes bedre om at køre rundt til forskellige kirkegårde og se maskiner, områder og måder at løse opgaverne på, for fællesskabet kolleger imellem skal man ikke undervurdere.  Med mig fra i dag har jeg det med grandækning indenfor. Det var interessant.”

Publiceret 30 October 2016 08:00