Fra venstre er det Johnni Thomsen, der er en af forspillerne, Hanne Nielsen og den anden forspiller Preben Nielsen.

Fra venstre er det Johnni Thomsen, der er en af forspillerne, Hanne Nielsen og den anden forspiller Preben Nielsen.

Trækspil:

: Der findes altid mindst ti harmonikaer på matriklen

Harmonikaklub har 75 års jubilæum. Formanden bor i Lading.

Af
Erling Baastrup

En harmonika er vel en harmonika? Ikke hvis man hedder Preben Nielsen og er formand for Aarhus Harmonikaklub. Sammen med hustruen Hanne er han lidenskabelig harmonikaspiller. ”Man skal have nogle at skifte mellem. Og nogle er bedst til det ene, andre til noget andet,” lyder det.

Blå mandag og en harmonika

Formanden fik til sin konfirmation 624 kroner. Af dem blev de 24 brugt til blå mandag, mens de 600 gik til en harmonika. Så var spilleriet ligesom i gang.

Harmonikaklubben, der fejrer sit 75 års jubilæum 12. november i Lading Forsamlingshus, har medlemmer fra mange steder i det østjyske. Aktive er op mod en snes, der deles op i to orkestre, når der øves en gang om ugen i tre timer. Preben spiller for i det ene. Johnni Thomsen i det andet.

Èn ung pige er med

Aldersfordelingen er 60+. ”Vi har en enkelt pige på 24 år med, men det er undtagelsen,” siger Johnni Thomsen, der har været med i 24-25 år.

Harmonikafolket har et repertoire, så man kan dække tre timers koncert. Der sker ikke de store udskiftninger i de udvalgte numre: ”Vi ændringer ikke hurtigere end alle kan være med,” siger Preben Nielsen.

Har I Rasmus Seebach på repertoiret?
Der bliver lidt stille i lokalet. Så kommer det: ”Når vi tager nye ind, så er de jo gamle.”

Kan I forstå, at nogen mennesker synes, at harmonikanumre lyder ret ens?
”Ja, men det er vel bare den sound, som en harmonika leverer,” lyder forklaringen.

Sømandssange

Flere af musikerne har båd, og tidligere var der gang i musikken, når man gik i land på en lun sommeraften. Folk flokkedes, og sømandssangene lød i sommernatten. Sådan er det ikke helt længere: ”Der er færre og færre, der kommer og er med. Ikke fordi vi bliver ringere og ringere, men fordi det kun er den ældre generation, der kender de gamle sange,”

Publiceret 30 October 2016 11:00